Velikonoční věnec nebo cop ozdobí sváteční stůl a báječně chutná

Ať už si připravíme velikonoční věnec nebo cop, vhodně je ozdobíme: např. obarvenými vajíčky, kraslicemi, cukrovými vajíčky nebo kočičkami či drobnými kuřátky či zajíčky. Buď čokoládovými, nebo jen dekoracemi.

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 - 125 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • 50 g rostlinného tuku
  • 30 g rozinek
  • 1 citrón
  • špetka mletého muškátového oříšku, sůl
  • 1 vejce na potření, event. mandlové lupínky na posypání

Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, rozehřáté vlahé máslo, citrónovou kůru, muškátový oříšek, vykynutý kvásek a vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutek, zaděláme tužší těsto.

Dobře propracujeme a vmícháme do něj rozinky. Těsto poprášíme moukou a přikryté necháme na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na tři stejné díly a z každého dílu vyválíme pramen. Upleteme cop, který stočíme do kruhu. Můžeme však nechat cop nestočený, rovný. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, event. posypeme mandlovými lupínky a v předehřáté troubě pečeme při 160° C cca 25 minut do zlatočerveného zbarvení.

Toto velikonoční pečivo ještě dříve, než ho zkonzumujeme, poslouží také jako efektní výzdoba slavnostního stolu. Z těsta můžeme připravit i drobné pečivo v podobě ptáčků, zajíčků a jiných zvířecích mláďátek, symbolů jara.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.