Velký bratr tě sleduje. Inscenace 1984 se stala součástí repertoáru Švandova divadla

2. únor 2023 14:28

Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, nově uvádí na divadelních prknech Švandovo divadlo. Adaptace a režie se ujal Dodo Gombár, který inscenaci vytvořil přesně na míru smíchovskému hereckému souboru.

Winston Smith je nenápadný muž, který pracuje pro Ministerstvo pravdy. Upravuje zde archivní záznamy, vymazává a přepisuje je podle toho, co si přeje vládnoucí strana. Píše se rok 1984 a on žije v Oceánii, v jedné ze tří mocností, mezi které se rozdělil poválečný svět.

„Ta bezprostřednost, kterou žijeme, konfrontuje naše vyprávění úplně novým způsobem. Ta rozpolcenost světa nebo společenství, kterého jsme součástí, dodává orwellovskému tématu ještě mnohem větší napětí,“ říká režisér Dodo Gombár.

Slavný Orwellův román pojal jako drama o volání po svobodě i jako příběh velké lásky. „Já bych byl moc rád, kdyby se v inscenaci objevila i hluboká touha po naději bytí a žití v lásce, nacházení těch nejhlubších lidských citů, které totalitní systém jakýmsi zvláštním způsobem potírá.“

Záměrem divadelního zpracování 1984 je syrovost, ostrost a živelnost výpovědi, z níž vyrůstá zvláštní poezie. Režisér Dodo Gombár nám slibuje, že i herecké výkony půjdou na hranu.

Koho v inscenaci uvidíte a v jakých rolích? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související