Venkovní expozice Botanické zahrady Praha se rozzářily jarními květy. Vyrazit sem můžete i na komentované prohlídky s odborníky

26. březen 2024 12:17

Narcisky, macešky nebo tulipány. Příroda už se po zimě začíná probouzet a v zahradách jsou rozkvetlé první jarní rostlinky. Jak v těchto dnech vypadá Botanická zahrada v Troji, to se vydala zjistit naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

„Zahrada krásně rozkvetla, rozkvetly všechny jarní rostliny. Můžu jmenovat například různé cibuloviny, dřeviny a také krásně začíná nakvétat naše sbírka magnolií v severní části zahrady,“ zve k návštěvě ředitel Botanické zahrady Praha Bohumil Černý.

Venkovní expozice jsou ideálním prostorem pro relaxaci a odpočinek uprostřed 15 tisíc druhů stromů a květin. Zahrada nabízí také možnost kurátorských prohlídek, v doprovodu odborníků tak návštěvníci zjistí mnoho zajímavostí o pěstování rostlin z celého světa. 

Jak velký vliv má na výsadbu a péči o rostliny změna klimatu a postupné oteplování?

„Díky naší investici zálivkové vody z Vltavy jsme získali takřka neomezený přísun vody. Nicméně s tím člověk také nemůže úplně počítat a musí uvažovat nad tím, jak to bude dále. Při budování našich nových expozic geografických celků se vždy snažíme vybírat rostliny, které by u nás teoreticky mohly vyrůst, v našem klimatu samozřejmě i s vyšším rizikem sucha,“ vysvětluje Bohumil Černý.

Dobrým příkladem je podle něj středomořská sbírka rostlin. „To, co jsme před dvaceti lety uklízeli do skleníků, tak jsme možná před deseti lety zkusili vysadit do záhonu a přikrývali jsme to, tak to dnes už ani nezakrýváme.“

Botanická zahrada Praha, skleník Fata Morgana

Velkým lákadlem Botanické zahrady Praha je samozřejmě skleník Fata Morgana, jeho interiér se dělí do tří samostatných částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu. V dubnu se můžete těšit na tradiční výstavu motýlů, ale bohatý program vás v zahradě čeká celoročně.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související