Vesnická polévka z Katalánska (Zuppa contadina di Catalania)
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny 5 - 6 porcí:
250 g suchých těstovin (nejlépe válečků)
100 g libové slaniny
3 lžíce olivového oleje
200 g zelených fazolek nebo čerstvého hrášku
1 cibule
1 stroužek česneku
1 mrkev
1 list celerové natě
1 brambor
1 malá dýně
2 zralá rajčata
1 l lehkého masového vývaru
snítka petrželky
snítka bazalky
mletý pepř
sůl
eventuálně trochu strouhaného sýra
Postup:
Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme, brambor, cibuli, česnek a rajčata oloupeme, dýni necháme se slupkou. Připravenou zeleninu nakrájíme na nudličky. V nádobě rozpálíme olej a osmahneme na něm na nudličky nakrájenou slaninu a veškerou zeleninu. Krátce orestujeme. Poté zalijeme teplým masovým vývarem, přidáme snítku bazalky a petrželky, osolíme a opepříme. Pod pokličkou vaříme na minimu tepelného zdroje asi 15 minut. V případě, že je polévka přespříliš hustá, můžeme ji naředit teplou vodou. Na závěr do polévky přidáme předem vařené těstoviny, které musí být "al dente". Dobře promícháme a povaříme ještě asi 3 minuty. Před podáváním můžeme posypat strouhaným sýrem.
Celková doba přípravy: 30 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.