Videa i ukázka brzdění. Speciální tramvaj kampaně Neskákej mi pod kola učí děti bezpečnosti

25. duben 2023 13:00

Jaké nebezpečí hrozí při jízdě tramvají nebo při přecházení silnice – i to můžou děti zjistit při programu Neskákej mi pod kola. Žáci z pražských základních škol tentokrát přišli na tramvajovou točnu v Řepích. Nedávno se totiž právě v Řepích stala nehoda, při které tramvaj srazila devítiletou dívku.

„Už teď můžete vidět potencionální příčinu střetu. Když se podíváte na toho pána, který je úplně vepředu. Co drží v ruce?“ ptá se Martin Doubek z Dopravního podniku hl. m. Prahy. Skupince asi dvaceti dětí ukazuje video, na kterém člověk nebezpečně přechází před tramvají.

„Telefon,“ odpovídají děti. „Novodobý smrtící nástroj, jak tomu já říkám. A ještě sluchátka. To znamená, že on neslyší tramvaj, která na něj zvoní. A teď čeká jenom ten náraz, takže tohle ne,“ varuje.

Stojíme v jedné ze speciálních vzdělávacích tramvají, kde během dvaceti minut děti zhlédnou několik ukázek nebezpečného chování chodců i řidičů, kteří svou nedbalostí způsobili v minulých letech dopravní nehodu.

Vzdělávací program v tramvaji v Řepích

„Cílem této akce je dětem reálně ukázat na videích, jaké jsou příčiny těch srážek s chodci, a vzbudit v nich respekt před tím tramvajovým vozidlem,“ vysvětluje Martin Doubek.

V druhé vzdělávací tramvaji si děti s dalším pracovníkem dopravního podniku a policejním preventistou zase zkusí, jak je důležité se při jízdě tramvají držet.

„Pojedu zhruba kolem dvaceti kilometrů za hodinu. A ukážu vám tu nouzovou brzdu, kdyby tam řidiči něco vjelo nebo nějaký chodec vstoupil. Držte se a připravte se na to, že to bude opravdu brzdit.“

Poslechněte si celou reportáž z programu Neskákej mi pod kola.

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio

Související