Historické tramvaje doplnila v Praze i autobusová linka K. Dopravní podnik ji vypravuje o víkendech

24. duben 2023 10:18

Nadšenci pro městskou hromadnou dopravu můžou v Praze jezdit historickou autobusovou linkou. Dopravní podnik vůbec poprvé vypravuje do ulic pod označením K vozy, které už běžně v provozu vídat nemůžeme. Autobusy tak nově doplňují speciální tramvajové retro linky 41 a 42.

Zatím bude na historické lince K jezdit šest autobusů z přelomu tisíciletí, které si většina cestujících bude pamatovat ještě z provozu na běžných linkách. Třeba jako vysokopodlažní červenobílá Karosa, která vyjela na první testovací jízdu.

„V tuhle chvíli máme dvě dvanáctimetrové vysokopodlažní Karosy, k nim máme dvě kloubové a tu flotilu doplňují už i dva nízkopodlažní autobusy. Budou se střídat a občas budou nasazovány i muzejní exponáty,“ říká technický ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Jan Šurovský.

Okružní trasa začínající i končící v obratišti na Strahově částečně kopíruje tu, kterou jezdil vůbec první trolejbus v Praze. Spoje tak budou jezdit kolem Muzea MHD u Vozovny Střešovice nebo přes zastávku U Matěje, kde trolejbus od třicátých do padesátých let minulého století končil. A to pod stejným označením jako nová retro linka.

„Našim cílem bylo, aby se nepletla s běžnými linkami, protože na ní bude platit zvláštní tarif. Písmeno K, to byla první trolejbusová linka, která vedla na tu konečnou U Matěje, a i té první trolejbusové lince předcházela linka autobusová, už od prvního července 1930 jezdila na Hanspaulku,“ dodává.

V některých místech bude navíc možné z historického autobusu přestoupit i na retro linku tramvaje. Autobusy budou stejně jako tramvaje jezdit o víkendech, v létě i ve středu. Cestující si na jízdu musí koupit speciální lístek.

Muzeum MHD chce do budoucna flotilu autobusů rozšířit. O jaké vozy? Poslechněte si v reportáži.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio

Související