Vláda mírně zvýší důchody

25. září 2002

Až o 215 korun se v průměru zvýší starobní důchody v příštím roce. Vláda se ale přesto rozhodla šetřit, takže nepřijala návrh ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, který požadoval vyšší růst penzí. Státní rozpočet tak uspoří v porovnání s původním návrhem asi jednu miliardu 200 miliónů korun. Vláda také vyřešila rozpor v zákonu, který prakticky zněmožňoval provádění transplantací lidských orgánů.

Ministr Škromach chtěl už v příštím roce smazat zcela rozdíl mezi tzv. staro a novodůchodci, tedy lidmi, kterým byla přiznána penze před a po roce 1996. "Rozdíl mezi staro a novodůchodci by měl být zatím 166 korun a budeme se snažit, aby byl tento nepoměr při příští valorizaci upraven," konstatoval ministr.

Přesto se starodůchodci mohou těšit v příštím roce těšit na vyšší růst svých penzí. Takzvaná pohyblivá složka důchodu se jim zvýší o 4 procenta, zatímco novodůchodcům jen o 3,8 procenta.

Průměrný důchod tak v roce 2003 dosáhne zhruba 7060 korun. Jeho reálná hodnota tak mírně vzroste, i když stále ještě bude 3 procenta bude pod kupní sílou důchodu z roku 1989.

Škromach původně navrhoval zvýšení starobních důchodů v průměru o 253 korun. Předpokládal, že se starobní důchody přiznané před rokem 1996 zvýší o pět procent a penze přiznané v roce 1996 a později o čtyři procenta. Průměrný starobní důchod tak měl být od ledna příštího roku 7 095 korun. Tento návrh vláda neschválila, protože chce ušetřit po ničivých povodních.

Lékaři a pacienti si mohou oddechnout - vláda mění transplantační zákon. Nařízení bude do dvou dnů podepsáno a zveřejněno ve sbírce zákonů. K zahájení transplantace napříště postačí zjištění nenávratnosti klinických známek smrti mozku. Jak nám v pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu "Stalo se dnes" řekla ministryně zdravotnictví Marie Součková, vláda tak vyřešila nedostatek nového zákona, který požadavkem pitvy případného dárce orgánu prakticky znemožňoval transplantace.

autoři: mkp , alh
Spustit audio