Vstupenky do Zoo Praha podraží. Bude výhodnější je nakupovat elektronicky

12. duben 2023 13:00

Zoo Praha zavede ještě během dubna nový ceník vstupenek. Kvůli zvyšujícím se nákladům na provoz si lidé připlatí při nákupu jednorázových, ale i dlouhodobých vstupenek. Výhodnější ale bude elektronické vstupné.

Dospělá vstupenka například nově podraží v papírové podobě o osmdesát korun, v elektronické formě o padesát korun. Právě nákup elektronických vstupenek teď chce město i vedení zoologické zahrady prosazovat.

Čtěte také

Obecně bude výhodnější pořídit si vstupenku online. A v některých případech se v ní neprojeví ani zvyšování cen, vysvětluje náměstkyně pro životní prostředí Jana Komrsková z Pirátů:

„Zoologická zahrada k tomu přistupovala zejména tak, aby ty nejohroženější skupiny – čili děti, důchodci a studenti – neměly žádné navýšení, pokud si budou vstupenku kupovat elektronicky.“

Studentům tak o padesátikorunu podraží jen vstupné na pokladně. Senioři, důchodci i držitelé průkazů ZTP mají cenu nadále stejnou, i přes zavedené zdražení.

Další rozvoj Zoo Praha

Standardní dospělá vstupenka bude nově stát 330 korun, pokud si ji návštěvník koupí na internetu, tak 300 korun. A například za roční jednorázové vstupné zaplatí zájemci místo 1000 korun nově 1800 korun, roční rodinné vyjde po zdražení na 4000 korun.

Čtěte také

Změna začala formálně platit včera, kdy radní odsouhlasili návrh na zvýšení sazeb vstupného, které se neměnilo už skoro čtyři roky. V praxi ale podle Komrskové zavede Zoo Praha nový sazebník někdy během dubna.

Znamená to i technické věci jako tisk nových vstupenek, cedulí a podobně. Město a vedení zahrady chtějí nově utržené vstupné využít na další rozvoj.

V plánech zoo je například začátek budování nové arktické expozice, která je zásadní pro další chov ledních medvědů v Praze. Současný pavilon už nevyhovuje a podle ředitele Miroslava Bobka v něm už zůstat nemůžou. Zoo se také chystá na stavbu výběhu pro zubry v Dolních Počernicích, rekonstrukci pavilonu indonéské džungle nebo výběhu velbloudů.

Poslechněte si všechny podrobnosti od Adama Bejšovce, mluví také o návrhu Jana Čižinského z hnutí Praha Sobě na vstupné pro pěstouny a jejich rodiny.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio

Související