Výprava za královnami noci. V pražských lesích můžete být svědky sovích námluv

22. únor 2023 12:32

Puštík obecný, kalous ušatý nebo výr velký. To jsou sovy, které můžete slyšet i vidět v lesích hlavního města. Nejlepší podmínky k pozorování ptáků jsou právě těď, v období námluv. Soví houkání se lidem snaží přiblížit třeba pracovnící pražských lesů, kteří na celý únor a březen připravili vábící procházky.

Marcel Mergl z organizace Lesy hl. m. Prahy začíná procházku v lese Kamýk pouštěním nahraného zvuku sovího houkání. „Tohle byl puštík obecný. Byl to kluk,“ upřesňuje dnešní skupině, která čítá 27 lidí.

Čtěte také

„Takže buď se neukáže kluk, jelikož bude naštvaný, kdo mu tady řádí v tom jeho rajóně, anebo se nám právě ozve samička, která si bude říkat, že je tady nějaký nový frajer.“

Kromě vábniček představuje průvodce i jednotlivé druhy sov. „Ukážu vám jednoho z těch zástupců, o kterých jsme si dneska povídali. Toto je kalous ušatý,“ říká Marcel Mergl a otevírá dřevěný box se sovou, kterou si účastníci můžou pohladit.

V lese Kamýk se zatím stmívá a skupina se vydává na procházku. Měly by tady aktuálně hnízdit dva páry puštíků obecných. „Když se nám ozve, bude to super. Když se nám ukáže, tak to bude parádní,“ pokračuje průvodce.

O komentované vycházky za sovím houkáním je letos velký zájem. Kapacity všech procházek jsou podle Marcela Mergla plné. A to i přesto, že jich letos organizace Lesy hl. m. Prahy uspořádala více než před rokem. Zájemci se ale můžou ještě zapsat na seznam náhradníků.

Jak byla procházka úspěšná? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio

Související