Vytvořil zmrzlinový ráj v centru Prahy. Zmrzlinových strojů mám 60 a všechny jsem vyzkoušel, říká majitel muzea Jan Hochsteiger

31. srpen 2023

Zmrzlinář Jan Hochsteiger už mnoho let sbírá stroje na výrobu zmrzliny. Má jich několik desítek. Majitel úspěšných zmrzlináren Crème de la Crème kdysi pracoval v Národním technickém muzeu a k historickým artefaktům měl vždy blízko. Když se doma už nemohli hnout, otevřel si v suterénu prodejny v centru Prahy soukromé muzeum.

Ve sklepení domu v Národní ulici číslo 23 je malá mrazírna. Běžný návštěvník se tam jen tak nedostane. „Je tu minus 22°C. Kolem nás je zhruba 200 vaniček naší zmrzliny, což je asi 800 kilo. To máme v létě tak na 3 dny,“ nahlíží Jan Hochsteiger do mrazáku. Bzučák oznamuje, že je nutné rychle přibouchnout dveře, aby chladný vzduch zbytečně neunikal.

„Ve výrobně zmrzliny naproti tomu je zase velké horko, protože všechna technologie, která se na výrobu zmrzliny používá, produkuje teplo,“ vysvětluje zmrzlinář.

„Zima je skutečně jen v té mrazírně. Ve výrobně máte třeba 30 stupňů v létě, v mrazírně minus 22, tak to je 50 stupňů rozdíl, a teď přecházíte, zima, teplo, zima, teplo, takže člověk musí mít železné zdraví, aby trvale vydržel tu práci dělat,“ dodává s úsměvem.

Unikátní artefakty

V malém muzeu pod oblíbeným zmrzlinářstvím je ale i v létě příjemně. Celé expozici vévodí italský bar se zmrzlinovým pultem ze 70. let minulého století a dva zmrzlinářské stánky. Jeden z nich má podobu bicyklu, na kterém dokázali zmrzlináři dopravit ledovou pochoutku i na větší vzdálenosti.

Naběračky na zmrzlinu mají nejrůznější podobu

Nejvíc si Jan Hochsteiger považuje českého stroje na výrobu zmrzliny značky Frigera. Nenápadný stroj má zajímavou historii. Zmrzlinář ho odkoupil od syna původního majitele, kterým byl cukrář Jaroslav Kulík z Humpolce. Ten ho koupil v roce 1939 za 46 tisíc korun, což byla tehdy obrovská částka.

„Celou válku ho potom splácel, a když ho měl zaplacený, tak nastala změna režimu v roce 1948,“ popisuje Jan Hochsteiger. Cukrárna byla i se strojem znárodněna. „On se s tím nechtěl smířit a ten svůj zmrzlinový stroj odvezl.“ Cukrář Kuklík byl pak za krádež svého zmrzlinářského stroje ve vězení, ale díky tomu se mu ho podařilo uchovat až do dnešních dnů.

Jan Hochsteiger se zmrzlinářskému umění vyučil na univerzitě v italské Bologni. Zmrzlinářství se věnuje už 20 let a zmrzlinářské stroje, které jsou součástí sbírky, také rád zkouší v chodu. „Na všech jsem tu zmrzlinu vyráběl, těch zmrzlinových strojů mám asi 60,“ vysvětluje. Některé historické výrobníky jsou tak dobré, že na nich vyrábí zmrzlinu dodnes.

Jan Hochsteiger se zmrzlinářství učil v italské Bologni

Co všechno je součástí sbírky muzea věnovaného zmrzlině? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související