Kakaové boby jsou superpotravina, ty dobré látky se dají přenést i do čokolády, ujišťuje zakladatelka čokoládové manufaktury Míša Dohnálková
Odjakživa milovala čokoládu, když poprvé ochutnala tu vyráběnou přímo z kakaových bobů, tak to v ní zanechalo velkou stopu. A už nebylo cesty zpět. Dnes vyrábí čokolády ověnčené cenami. O cestě od kakaového bobu až k tabulce Míšiny čokolády vyprávěla Míša Dohnálková.
Kvalita kakaových bobů, jejich odrůda i množství, to vše ovlivňuje výslednou čokoládu. Každý kakaový bob, který je použitý v její čokoládě, projde ručním tříděním. „V řemeslné čokoládě, kterou my vyrábíme, tam prostě není místo pro žádnou druhou jakost,“ říká nekompromisně zakladatelka manufaktury Míšina čokoláda.
Na kvalitní čokoládu stačí pouze pár surovin. „Třeba u stoprocentní čokolády je jedna surovina, jenom kakaové boby. U 85 procentní jsou to kakaové boby a cukr. A potom u mléčné čokolády se tam navíc přidává ještě kakaové máslo a sušené mléko. Takže to jsme u čtyř surovin, s příchutí u pěti.“
Vyrábět nejlepší čokoládu na světě
Během pandemie koronaviru prý poptávka po kvalitní čokoládě překvapivě vzrostla, vysvětlení podle Míši Dohnálkové souvisí s tím, že se lidé více zabývali svým zdravím a stravou.
„Hodně přemýšleli o imunitě. Kakaové boby jsou superpotravina, jsou nabité antioxidanty a dalšími úžasnými látkami. A když jsou šetrně zpracované, tak se i tyto bezvadné vlastnosti přenesou do čokolády.“
Pražíme na nízké teploty, takže chuť výběrových kakaových bobů je zachována, stejně jako i všechny ty dobré látky.
Cílem Míši Dohnálkové je vyrábět tu nejlepší čokoládu na světě. Že její výrobky obstojí i v mezinárodní konkurenci, to dokazují ocenění, které pravidelně sbírá.
„Já mám opravdu strašně velkou radost z čokolády, kterou jsme vytvořili k výročí sametové revoluce. K tmavé čokoládě z bobů z Tanzanie, které mají ovocné chuťové tóny, jsme přidali bílou čokoládu s českými šípky. A je to fakt takový vodopád ovocných chutí. Zrovna tato česká čokoláda získala tři hvězdičky v soutěži Great Taste Awards.“
Ze kterých zemí bere kakaové boby? Jak se vyrábí bílá čokoláda? A lze udělat mléčnou čokoládu bez cukru a sladidel? Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Její čokolády sbírají ceny. Jak poznat tu kvalitní, ví Michaela Dohnálková
Za své čokolády dostává světová prestižní ocenění. „Každý si myslí, že mám sladkou práci. Sladká je ta práce ale tím, že je to láska,“ svěřuje se Michaela Dohnálková.
-
Kubal, Dohnálková, Salava, Sajler, Kohoutová. To nejlepší z Blízkých setkání
Sestřih toho nejlepšího z vysílání uplynulých dní. Moderují Tereza Kostková a Adéla Gondíková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.