Hubnout neznamená hladovět. Učím lidi jíst vyváženě a projíst se ke štíhlosti, tvrdí nutriční terapeutka Lada Nosková
„Snažím se lidi naučit jíst pravidelně, vyváženě a vlastně jíst všechno. Když se pro to člověk rozhodne, tak je to trvale udržitelné,“ ví ze zkušenosti Lada Nosková. Jako nutriční terapeutka se stravou a zdravím zabývá už 20 let.
Na potraviny a skladbu jídelníčku se ve své praxi dívá z hlediska nutričních hodnot, je potřeba, aby ve stravě bylo zastoupeno adekvátní množství sacharidů, tuků i bílkovin.
„Většina žen, které drží opravdu striktní diety, jsou nervózní, nevrlé a jedním z těch důvodů je, že jim něco v té stravě chybí. Snažím se, aby ten jídelníček byl vyvážený a bylo v něm všechno. Ony jsou spokojenější a to hubnutí plyne jednodušší cestou.“
Hubnutí začíná v hlavě
Základem všeho je podle Lady Noskové správné nastavení myšlení, hubnutí totiž začíná v hlavě. Je dobré se zaměřit na dlouhodobé cíle.
„Když o tom budu špatně přemýšlet, že chci zázraky na počkání, tak to prostě fungovat nebude. Musím si zvolit cestu, která mi bude příjemná, to za prvé. A potřebuji si dát reálný cíl, dát tomu čas.“
Když jsem přibírala x let, tak nemůžu čekat, že hubnutí v té zdravé formě bude za dva nebo tři měsíce.
Ideálním cílem by spíš mělo být ozdravení jídelníčku, aby se člověk cítil dobře. „Aby mi nechyběla energie, abych neměla ty příšerné chutě, abych jedla vyváženě. A to hubnutí je tzv. vedlejší efekt, to by bylo správné nastavení hlavy,“ podotýká Lada Nosková.
Vyvážená strava a pohyb
Stravovací plán pak může být zezačátku trochu alchymie, v kuchyni by vám neměla chybět váha. „Jde o to získat povědomí o těch porcích. Protože když nevíte, co máte jíst a nevíte, kolik vám toho přísluší, tak bez té váhy se vlastně neobejdete.“
Pohybová aktivita je druhá podstatná kolej toho hubnutí.
S recepty pomáhají lidem i kuchařky, které Lada Nosková napsala. „Lidi si často myslí, že v dietě musí být člověk o mrkvi a nějaké dietní šunce. Já učím lidi jíst vyváženě a projíst se do štíhlosti.“
Lada Nosková přiznává, že je kaskadér, jaké diety a způsoby stravování na sobě vyzkoušela? Proč jsou tak oblíbené nízkosacharidové diety? A jak vypadá její jídelníček? Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Diabetoložka Hana Krejčí: Špatnou stravu nevyběháte. To byste museli být v pohybu od rána do večera
Hlavním tématem rozhovoru bylo zdravé stravování a zdravý životní styl. Co znamenají pojmy přerušovaný půst nebo nízkosacharidová dieta? I na to odpovídala Hana Krejčí.
-
Kakaové boby jsou superpotravina, ty dobré látky se dají přenést i do čokolády, říká její výrobkyně
Odjakživa milovala čokoládu, dnes ji sama vyrábí a sklízí ocenění. O cestě od kakaového bobu až k tabulce Míšiny čokolády vyprávěla Míša Dohnálková.
-
Co pomůže vylepšit vzhled každé ženy? Korektor pod oči a tvářenka, neváhá vizážistka Marta Rajohnson
Studovala jazyky, ale nakonec se věnuje líčení. Je příkladem toho, jak se ze zábavy může snadno stát profese. O zkrášlování lidí i péči o pleť mluvila Marta Rajohnson.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.