Hubnout neznamená hladovět. Učím lidi jíst vyváženě a projíst se ke štíhlosti, tvrdí nutriční terapeutka Lada Nosková

4. březen 2023

„Snažím se lidi naučit jíst pravidelně, vyváženě a vlastně jíst všechno. Když se pro to člověk rozhodne, tak je to trvale udržitelné,“ ví ze zkušenosti Lada Nosková. Jako nutriční terapeutka se stravou a zdravím zabývá už 20 let.

Na potraviny a skladbu jídelníčku se ve své praxi dívá z hlediska nutričních hodnot, je potřeba, aby ve stravě bylo zastoupeno adekvátní množství sacharidů, tuků i bílkovin.

„Většina žen, které drží opravdu striktní diety, jsou nervózní, nevrlé a jedním z těch důvodů je, že jim něco v té stravě chybí. Snažím se, aby ten jídelníček byl vyvážený a bylo v něm všechno. Ony jsou spokojenější a to hubnutí plyne jednodušší cestou.“

Hubnutí začíná v hlavě

Základem všeho je podle Lady Noskové správné nastavení myšlení, hubnutí totiž začíná v hlavě. Je dobré se zaměřit na dlouhodobé cíle.

„Když o tom budu špatně přemýšlet, že chci zázraky na počkání, tak to prostě fungovat nebude. Musím si zvolit cestu, která mi bude příjemná, to za prvé. A potřebuji si dát reálný cíl, dát tomu čas.“  

Když jsem přibírala x let, tak nemůžu čekat, že hubnutí v té zdravé formě bude za dva nebo tři měsíce.

Nutriční terapeutka Lada Nosková

Ideálním cílem by spíš mělo být ozdravení jídelníčku, aby se člověk cítil dobře. „Aby mi nechyběla energie, abych neměla ty příšerné chutě, abych jedla vyváženě. A to hubnutí je tzv. vedlejší efekt, to by bylo správné nastavení hlavy,“ podotýká Lada Nosková.

Vyvážená strava a pohyb

Stravovací plán pak může být zezačátku trochu alchymie, v kuchyni by vám neměla chybět váha. „Jde o to získat povědomí o těch porcích. Protože když nevíte, co máte jíst a nevíte, kolik vám toho přísluší, tak bez té váhy se vlastně neobejdete.“

Pohybová aktivita je druhá podstatná kolej toho hubnutí.

S recepty pomáhají lidem i kuchařky, které Lada Nosková napsala. „Lidi si často myslí, že v dietě musí být člověk o mrkvi a nějaké dietní šunce. Já učím lidi jíst vyváženě a projíst se do štíhlosti.“ 

Lada Nosková přiznává, že je kaskadér, jaké diety a způsoby stravování na sobě vyzkoušela? Proč jsou tak oblíbené nízkosacharidové diety? A jak vypadá její jídelníček? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.