Zapečená brokolice s batáty

9. duben 2020

Dnes je Zelený čtvrtek, proto bychom si měli uvařit něco se zelenou zeleninou. Přichystali jsme si pro vás zapečenou brokolici s batáty.

Suroviny:

500 g brokolice
500 g sladkých očištěných brambor očištěné (batáty)
300 g brambor
150 g cibule
150 g sýru čedar
50 g másla
400 ml smetany 33%
3 žloutky
jarní cibulka
čerstvý tymián
česnek
pražené kusy kešu
sůl a pepř

Postup:

1. Na rozpuštěné máslo (rozehřáté) vložte najemno nakrájenou cibuli a chvilku opečte. Následně přidejte čerstvý tymián a také lehce opečte. Přidejte brambory a cca 5 minut opékejte.

2. Přidejte česnek a batáty, neboli sladké brambory, a zalijte smetanou. Osolte a opepřete. Brambory ve smetaně zhruba 5 minut povařte.

3. Nechte vychladnout na teplotu minimálně 80°C (směs vás při ponoření prstu nebude pálit).

4. Na plotnu dejte hrnec s neosolenou vodou a přiveďte ji k varu. Do vroucí vody vhoďte očištěnou a rozkrájenou brokolici. Plamen stáhněte a brokolici nechte cca 5 minut povolit.

5. Brokolici slijte přes cedník do dřezu a okamžitě zchlaďte studenou vodou (nebo použijte ledovou lázeň s kostkami ledu). Docílíte toho, že brokolice nebude šedá, ale krásně jasně zelená.

6. Do bramborové směsi vložte brokolici, kešu, vaječné žloutky a čedar, promíchejte. Směs přendejte do menších zapékacích mističek či do jedné velké zapékací mísy. Vložte do horkovzdušné trouby při teplotě 180°C na cca 30 minut.

7. Po vyndání z trouby můžete směs posypat jarní cibulkou nebo třeba pažitkou pro odlehčení chuti.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.