Závěrečný test v autoškolách obsahuje 46 nových otázek. Týkají se třeba motorkářů nebo nevidomých chodců

10. červenec 2023 10:49

Žáci autoškol, které čekají závěrečné testy, se ode dneška můžou setkat s novou sadou otázek. Je jich 46 a 11 z nich jsou reálná videa z provozu nebo počítačové simulace. Věnují se bezpečnosti cyklistů, motorkářů, dětí a nevidomých chodců v provozu. Celkem tak žadatelé o řidičský průkaz musí znát už víc než tisícovku otázek.

Aktuální otázky nejsou primárně zaměřené na pravidla silničního provozu, ale třeba v případě motorkářů, na správné ovládání motocyklu.

„Je to o tom, jaký je správný posed, jak správně ovládat motocykl, ale i správně zvládat konkrétní manévry a úkony v provozu,“ říká Milan Janda z Odboru agend řidičů ministerstva dopravy.

Poprvé se také nové otázky věnují hendikepovaným účastníkům provozu, konkrétně nevidomým. Žadatelé o řidičský průkaz budou muset znát, jakým způsobem na ně mají ulici správně reagovat.

„Připravili jsme několik otázek s nevidomými, nebo slabozrakými, kteří přecházejí vozovku, nebo se podél ní jen pohybují,“ vysvětluje místopředseda Asociace autoškol Jiří Novotný.

Postupné přidávání nových otázek

Ministerstvo dopravy a Asociace autoškol začaly do zkoušek přidávat nové sady otázek od podzimu 2021. Žáci se tak už můžou setkat například s otázkami zaměřenými na kritické situace v provozu, hlavně na přednost v jízdě.

Jedna část je pak také třeba věnovaná jízdě v nepříznivém počasí, a předešlá sada řešila největší problémy řidičů velkých vozidel nad 3,5 tuny. Celkově mají nové typy otázek lépe připravit budoucí řidiče do reálného provozu.

Nyní je v testech už víc než tisíc otázek, z nichž asi 200 je nových. Žák by měl znát odpovědi na všechny. Podle Jiřího Novotného z Asociace autoškol se je ale nemusí učit nazpaměť.

„Otázky by měly být koncipované tak, že jestliže jsem se naučil pravidla silničního provozu, tak jsem schopen na všechny odpovědět,“ dodává.

Závěrečný teoretický test dělají žáci na počítači. Skládá se z výběru 25 otázek, na které je půlhodinový časový limit. Celkem ho ročně absolvuje zhruba 120 tisíc žadatelů. Všechny nové otázky pro žadatele o řidičské oprávnění si lidé můžou vyzkoušet na webu noveotazky.cz.

Spustit audio

Související