Od července budou mít autoškoly novu sadu testových otázek. Zaměří se také na nevidomé chodce

7. červen 2023 09:58

Závěrečné testy v autoškolách rozšíří další sada otázek. Ministerstvo dopravy a Asociace autoškol dnes zveřejnily další, v pořadí už šestý balíček s více než 40 otázkami. Jsou zaměřené na motorkáře, cyklisty a chodce. Část je pak věnovaná nevidomým a správnému chování k nim v silničním provozu. Absolventi autoškol se s otázkami setkají od letošního 9. července.

Jde o 35 běžných otázek a o 11 videí z reálného provozu nebo počítačových animací. A řeší hlavně bezpečné chování účastníků silničního provozu.

Čtěte také

„Otázky pro motorkáře jsme v tuto chvíli zaměřili na zásady bezpečné jízdy a na ovládání vozidla. Takže je to přesně o tom, jaký je správný posed, jak správně ovládat motocykl, ale i správně zvládat konkrétní manévry a úkony v tom provozu,“ uvádí Milan Janda z Odboru agend řidičů ministerstva dopravy.

Jedna z otázek, kterou dnes resort zveřejnil, se týká třeba chodců. Animace ukazuje autobus stojící na zastávce, za kterou je hned přechod pro chodce, kam bez rozhlédnutí vběhne dítě. Žák autoškoly má odpovědět, jak správně v takové situaci reagovat.

Nevidomí chodci

Asociace autoškol také do šestého balíčku přidala otázky zaměřené na nevidomé. Mezi řidiči v Česku je totiž malé povědomí o tom, jak se k nim správně chovat, když třeba přecházejí silnici.

„Zjistili jsme, že na ně třeba troubí nebo blikají na nevidomého, takže do toho chování potřebujeme vnést trochu kultury, abychom jim to ulehčili,“ popisuje místopředseda asociace Jiří Novotný.

Čtěte také

Přitom podle Viktora Dudry ze Sjednocené asociace nevidomých a slabozrakých České republiky jsou nevidomí naučení dávat řidičům znamení tím, že mávají nahoru a dolů bílou holí.

„Troubení nemá smysl, protože nevím, jestli to znamená můžeš nebo pozor, jedu. To není jednoznačné. Prostě zastavit a nechat přejít.“

Asociace autoškol proto také připravila video, které ukazuje, jak na nevidomé v silničním provozu reagovat. Video bude součástí výuky v autoškolách a mělo by se objevit i na sociálních sítích.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio

Související