Závin se zelím
podle paní Mirky
Suroviny:
500 g listového těsta
1,20 kg kysaného nebo sterilovaného bílého zelí
350 g uzeného masa nebo anglické slaniny
1 debrecínský párek
1 velká cibule
2 lžíce oleje
1 lžička drceného kmínu
1 vejce na potření
kmín nebo sezamové semínko na posypání
Postup:
Nakrájené maso a cibuli orestujeme v rozpáleném oleji. Přidáme vymačkané a překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Na pomoučeném vále z nich vyválíme placky o síle cca 3 mm. Každou poklademe podušeným zelím, posypeme drceným kmínem a na zelí položíme párek. Zabalíme je do tvaru závinu a přeneseme na studenou vodou vypláchnutý plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovým semínkem. V dobře vyhřáté troubě pečeme při 200 °C do zlatavého zabarvení.
Prochladlé záviny nakrájíme na řezy a podáváme je teplé nebo studené se saláty z čerstvé či sterilované zeleniny.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
2 záviny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.