Zbavit se stresu a napětí můžeme i bez lékaře

4. květen 2015

Autogenní trénink je metoda, která pomáhá k odstranění příznaků napětí a neklidu. Jak ho provádět v pořadu Třináctka Plus vysvětlila psychoterapeutka Veronika Víchová.

Autogenní trénink zahrnuje šest základních cviků. Mimo jiné mezi ně patří nácvik pocitů tepla nebo klidného hlubokého dýchání. Veronika Víchová doporučuje přihlásit se do kurzu, kde vám ukáží, jak cviky provádět správně. Jeden cvik se dá naučit za dva týdny. Pokud chcete odstranit napětí, stačí denně cvičit 2x pět minut, nejlépe ráno a večer před spaním.

V případě, že byste měli při nácviku některého cvičení opakovaně nepříjemné pocity, doporučuje Veronika Víchová od cvičení hned upustit.

Psychoterapeutka ve vysílání též popisuje, jak tuto nejznámější relaxační metodu na světě vyvinul v první polovině minulého století německý psychiatr Johannes Heinrich Schultz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.