Čeští vědci se podílejí na misi NASA. Dnes v noci narazí sonda DART do asteroidu Dimorphos, pokusí se ho vychýlit z dráhy

26. září 2022 11:18

Deset milionů kilometrů od Země se blíží vesmírná sonda DART k asteroidu Dimorphos. Jejím cílem je narazit do něj a změnit tak jeho oběžnou dráhu. Asteroid není a nebude pro Zemi nebezpečný, odborníci ale chtějí vyzkoušet, jestli by bylo možné zabránit případné katastrofě v budoucnu. Dráhu tělesa vypočítali čeští vědci z Astronomického ústavu Akademie věd.

Namířit sondu k asteroidu Dimorphos je něco podobného, jako kdybychom měli trefit pohybující se cíl z letícího letadla, říká astronom Petr Pravec:

Čtěte také

„Jeho velikost je přibližně 170 metrů, sonda DART ho trefí v rychlosti 6 kilometrů za sekundu. Čili přirovnání s letícím letadlem, ze kterého se máte trefit do něčeho opravdu malého, je docela odpovídající.“

Asteroid Dimorphos navíc vesmírem neletí sám, obíhá společně se svým větším „sourozencem“ jménem Didymos. Jako planetka a měsíček.

„Oběžná perioda je 12 hodin, bylo potřeba určit tu dráhu dostatečně dobře, tak aby impakt mohl být dobře naplánován. A k tomu jsme přispěli i my tady,“ dodává Pravec.

Výpočty trvaly několik let

Vědci pozorovali tuto dvojici asteroidů s přestávkami od roku 2003. Asi před deseti lety ji vybrala americká agentura NASA jako testovací cíl. Vědcům pak trvalo několik let, než vypočítali dostatečně přesně její dráhu po obloze.

„V našich dalekohledech je vidíme jenom jako pohybující se hvězdičku. Že jsou to dvě tělesa, to víme díky tomu, že jak navzájem kolem sebe obíhají, tak ta hvězdička mění svojí jasnost. A z period změn té jasnosti se podařilo zjistit, jak vypadá ta dráha,“ vysvětluje další z členů týmu Astronomického ústavu Akademie věd Petr Scheirich.

Sonda DART odstartovala loni v listopadu. Počítač na palubě by ji měl navést přibližně doprostřed malého asteroidu Dimorphos. Vědci počítají s tím, že ho trochu vychýlí z oběžné dráhy, ale co přesně se stane, zatím není jasné.

„V jednom extrémním případě to může vypadat tak, že ta sonda se v podstatě jenom zanoří do toho povrchu. V opačném extrémním případě může být půlka toho měsíce rozprášena do okolního prostoru,“ doplňuje.

Vědci teď napjatě očekávají, kdy utichne signál ze sondy – bude to znamenat, že narazila. Podrobnosti o úspěchu mise se ale budou dozvídat postupně. Ke srážce by mělo dojít přesně v 1:14 SELČ dne 27. září.

Jak a kdy dojde k vyhodnocování mise DART? Poslechněte si celou reportáž.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související