Charitativní akce Movember přivedla k prevenci stovky až tisíce mužů, chválí kampaň zakladatel

Co znamená akce Movember a kde je její původ? A jak lze bojovat s rakovinou prostaty? To ví přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze a zakladatel Nadačního fondu Muži proti rakovině Roman Zachoval.

V těchto dnech zaznamenáváme zvýšené množství mužů s rašícími kníry. Nadační fond Muži proti rakovině spouští kampaň, která upozorňuje na nebezpečí rakoviny prostaty a varlat. V pátek 1. listopadu začíná pravidelná charitativní akce Movember. „Knír je mužský symbol. Movember založili před více jak dvaceti lety v Austrálii čtyři muži, kteří si řekli, že ženy se o sebe docela dobře starají, ale na tu mužskou prevenci se tolik nekouká, tak si řekli, jak to udělat a zvolili si takový dominantní mužský symbol. A to knír bezpochyby je,“ přibližuje listopadovou kampaň Roman Zachoval. „Muži si tedy od 1. listopadu do posledního listopadu nechají narůst knír a tím na sebe upozorní. To jistě okolí zaznamená a ptá se, proč sis najednou nechal narůst knír, moc ti to sluší nebo ti to vůbec nesluší a ten dotyčný to vysvětlí, proč to nosí,“ vysvětluje důvod Movemberu.

Akce je v České republice velmi úspěšná. „K té prevenci přivedla stovky nebo tisíce mužů. Zaznamenáváme to každý rok. Každý rok vidíme nárůst v tom, že si ti muži zajímají o své zdraví více a více,“ pochvaluje si Zachoval.

Urologické nádory dnes tvoří přibližně třetinu nádorů u mužů. „Například nádory varlat nejsou zdaleka tak časté jako ty nádory prostaty. Rakovina prostaty je dnes nejčastějším zhoubným onemocněním mužů. Ročně onemocní sedm tisíc mužů,“ varuje urolog.

Více o Movemberu a prevenci se dozvíte ve videozáznamu nebo v audioarchivu. 

autoři: Štěpánka Duchková , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.