Chceme dát hlas obětem sexuálního násilí. Obdivuji každého, kdo má odvahu promluvit, říká odborná garantka podcastu Není to vaše vina

12. únor 2023

Moderátor Českého rozhlasu Honza Chlaň spustil v lednu nový podcast s názvem Není to vaše vina. Věnuje se ožehavému tématu sexuálnímu násilí a jeho obětem. Do pořadu Až na dřeň přišla odborná garantka podcastu Marie Konvalinková.

Podcast Není to vaše vina chce dát především hlas obětem sexuálního násilí. Lidé, kteří si něčím takovým prošli, si totiž své trápení často uzamknou v sobě, neřeknou o něm ani svým nejbližším.

„Na terapie mnohdy přijdou ženy, které byly znásilněny v dětství, všechno vytěsnily a prožité trauma vybublalo po dlouhé době,“ zdůrazňuje Marie Konvalinková.

Oběť sexuálního násilí často přebírá díl viny, za což může i pohled společnosti na znásilněné.

„Znásilnění přijde nahlásit jen velmi malé množství lidí. Navíc se objevují i falešná obvinění, kdy si třeba partneři vyřizují takovým způsobem účty. Společnost má pak tendenci zpochybňovat i skutečné případy,“ dodává.

Nahlásit jsem to nedokázala

A těch přitom není málo. Podle odborníků se se sexuálním násilím setkala každá čtvrtá žena, problém se ale týká i mužů.

„Případů, kdy na někoho vyskočí násilník z křoví, je málo, nejčastěji se sexuální násilí odehrává v rodině,“ vysvětluje Marie Konvalinková s tím, že i na vyvracení mýtů spojených se sexuálním násilím se chce nový podcast zaměřit.

Především ale pracujeme s tím, aby člověk, který sexuální násilí přežil, přestal obviňovat sám sebe. I já jsem se to musela učit.

Marie Konvalinková byla znásilněna několikrát. „Poprvé to bylo v šesti letech, pak v jedenácti, patnácti a sedmnácti letech, tenkrát jsem opravdu bojovala o život. Naposledy to bylo v mých čtyřiceti.

Všechno jsem vytěsnila a dlouho jsem třeba nemohla pochopit, proč nemůžu jít do bazénu. Později jsem pochopila, že právě v bazénu se to stalo, že mě ten člověk topil.“ 

Všechno dlouho řešila sama, styděla se. Terapii vyhledala až po dlouhých letech. „Obdivuji každou ženu, která má odvahu znásilnění ohlásit. Já jsem to nedokázala…“

Jak zákeřný je posttraumatický syndrom? Kde mohou oběti sexuálního násilí a jejich blízcí najít pomoc? A proč je důležité dát obětem sexuálního násilí hlas? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio