Chemie souvisí s dobrým dortem možná víc, než byste si mysleli, říká Tereza Olbrichtová

9. listopad 2024

Pracovala jako projektová manažerka, ale období pandemie ji donutilo změnit priority. Tereza Olbrichtová se posunula k cukrařině, která ji začala ohromně bavit. A dnes v souvislosti se sladkou profesí řeší hned několik různorodých projektů.

Když v době koronaviru začal tvrdý lockdown, Tereza Olbrichtová byla doma s malou dcerou a čekala další holčičku. Se zavřenými kavárnami a cukrárnami přišla o své běžné rituály, a tak si začala dorty a jiné dezerty péct a tvořit sama.

„Tím, že mám vystudovanou VŠCHT v Praze, tak mám k chemii dost blízko a začalo mě to strašně bavit. A už to potom jelo samo. A nejenom, že jsem zásobila svoji rodinu, ale i kamarády a známé. A ti mi říkali, že je to super a měla bych jít někam do soutěže,“ odkazuje Tereza Olbrichtová ke své účasti v pořadu Peče celá země, kde se dostala do finále.

Jak ale souvisí chemie s dobrým dortem? „Možná víc, než byste si mysleli. Samozřejmě veškeré pečení a cukrařina jsou v podstatě jen chemické procesy, které probíhají s jedlými surovinami. A já jsem trávila hodně času v analytické laboratoři. Tím, že smícháte dvě věci, dostanete nějakou novou. To samé pro mě najednou platilo i při tom pečení. Něco jsem smíchala, ono to začalo fungovat, najednou se to upeklo a z relativně obyčejných surovin vznikne třeba krásný mazanec. Takže to mi začalo dělat obří radost.“

Vědecký přístup

Cukrařina je prý o matematice a počtech, o tom, co kam dát a v jakém množství. Sama k věcem přistupuje dost vědecky, ale ne vždy je to příliš zdravé. „Někdy je nejlepší to jenom nasypat do misky, tak nějak plus minus pocitově. Palačinky nedělám jinak. Trochu mléka, trochu mouky, máslo, vajíčko, pocit. A někdy je to nejlepší, že člověk musí spoléhat na selský rozum,“ dodává Tereza Olbrichtová.

Existují ale sladké dobroty, kde je počítání zcela zásadní. Patří mezi ně i výroba a vymýšlení zmrzlin. „To je složitá matika, aby to všechno správně fungovalo. To už je disciplína pro velké profíky. A já to ráda přenechám.“

Co dala Tereze Olbrichtové účast v soutěži Peče celá země? Proč ve své knize K smrti dobrý kombinuje detektivku s cukrařinou? A jaký je její nejoblíbenější zákusek? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Lenka Vahalová , Martin Čuřík