Dal mi puvoár, abych ho sledoval opravdu leckde, vzpomíná režisér dokumentu Tady Havel, slyšíte mě?

18. březen 2024 09:41

Unikátní a dosud nezveřejněné záběry ze života Václava Havla po opuštění prezidentské kanceláře. To je nový dokument s názvem Tady Havel, slyšíte mě?, ve kterém režisér Petr Jančárek zaznamenal poslední roky života bývalého prezidenta. 

„Václav Havel mi dal puvoár na to, abych ho sledoval opravdu leckde. Samozřejmě, že tam byly momenty, u kterých jsem nebyl, ale vlastně jsem měl šanci být s ním maximálně, jak to šlo,“ popisuje vznik dokumentu režisér Petr Jančárek.

Filmový štáb tak zachytil řadu momentů s blízkými lidmi Václava Havla. Jsou mezi nimi například humorné situace z návštěvy v domě u Miloše Formana nebo setkání s dalajlámou.

„My jsme si s Václavem Havlem běžně nepodávali ruku, protože jsme se viděli velmi často. A najednou, když jsme odcházeli z oslavy narozenin Jirky Stránského z PEN klubu, tak mi podal ruku. A já jsem si v tu chvíli uvědomil, že možná přemýšlí, že to třeba může být naposledy. Už byl hodně nemocný a vlastně od té doby, to bylo o pár měsíců před smrtí, jsme si tu ruku podávali, což je milé.“

Bývalý prezident Václav Havel v dokumentu Petra Jančárka

Část filmu také mapuje období, kdy si Václav Havel splnil sen stát se filmovým režisérem. Téma odcházení je příznačné i pro tento dokument, který připomíná život a poslední roky bývalého prezidenta s jeho osobitým humorem, křehkostí a lidskostí.

Režisér Petr Jančárek vzpomíná třeba i na to, jak v hotelových pokojích docházelo k souboji Václava Havla s klimatizací a topením. Poslechněte si celou reportáž s ukázkami z filmu, který bude mít premiéru 11. dubna.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.