Další pražské kavárny, v kterých se nebudete nudit
Nástup kávového byznysu třetí generace před zhruba pěti lety byl strmý a trend stále pokračuje. Václav Müller vybral několik podniků, které vznikly od podzimu 2016 a velmi rychle si našly své návštěvníky.
Cafe Letka
Liberální Praha 7 je svými kavárnami proslulá, ale jestli má někdo pocit, že by to už snad stačilo, může po návštěvě Letky snadno změnit názor. Exteriér podniku, klasický městský dům z konce 19. století stojící mezi Letenským náměstím a Technickým muzeem, splývá zcela nenápadně s okolím.
Ve chvíli, kdy vstoupíte dovnitř, zaujme vás dekorace. Při prvním pohledu nechápete, jestli jsou stěny obloženy mramorem, nebo jestli nejde jen o sofistikovaně otlučenou omítku. A stejně tak další výzdoba přiměje hosta neustále se rozhlížet a hledat nějaký zajímavý objekt.
Samotné místo má zajímavou historii. Už v době první republiky tam byla klasická kavárna. Tu noví majitelé přeměnili v hospodu IV. cenové skupiny, kam prý rádi chodili studenti herectví ze sousedního Pidivadla. A teď to je Cafe Letka, území maminek s batolaty, ale i mladíků s perfektně zastřiženými plnovousy a s pohledy zabořenými do digitálních jablek, v půlce nakousaných.
Momoichi – Vinohrady
V současné době není vůbec snadné dělat něco úplně jinak než konkurence. Ovšem Momoichi v Římské ulici, jen pár set metrů od budovy Českého rozhlasu, se to zjevně daří. Majitel Lukáš Kubín je vystudovaný japonolog a jeho snem bylo vytvořit v Praze podnik, který by kulturu výjimečné země Dálného východu co nejvěrněji přiblížil místním. Hlavní roli zde hraje rovnoměrná nabídka čaje a kávy. V Evropě ojedinělá steampunková metoda přípravy generuje také velmi osobitou a odlišnou chuť kávy. Dalo by se říct, že se blíží k chuti čaje. Momoichi je rozhodně jedním z nejoriginálnějších pražských podniků posledních měsíců.
Choco Cafe
Na počátku byl sen manželů Hurtových otevřít si kavárnu. K tomu připojili lásku k čokoládě a Choco Cafe bylo na světě. V provozovnách na Betlémském náměstí nebo jen o pár metrů dál v Liliové ulici najde mlsný návštěvník přes padesát druhů horkých čokolád i pevných čokoládových tabulek.
Přestože je toto nebe všech sladkomilných labužníků přímo v historickém jádru Prahy, majitelé prý necílí na turisty ze zahraničí, naopak rádi by si vybudovali stálou domácí klientelu. „Máme tady směsi různých druhů čokolád, ale i jednodruhové nebo, pro skutečné gurmety, čokolády podle jednotlivých druhů plantáží. Chuť se může velmi lišit podle přírodních podmínek, ve kterých kakaový strom roste,“ vysvětluje a láká spolumajitelka Alexandra Hurtová.
Vnitroblock
Kruh se uzavírá a jsme opět v sedmé městské části. Holešovice oplývají vnitrobloky, skladišti a dalšími nevyužitými prostory. Skupina mladých podnikatelů se rozhodla jeden takový přeměnit k obrazu svému. Kavárna by ovšem ale byla málo, přidali proto i butikový obchod. Poměrně velký prostor má i zázemí pro tanec a další kulturní vyžití. I zde, podobně jako v Letce, interiér zaujme něčím osobitým.
Na atmosféru kaváren se můžete naladit při poslechu odvysílaných reportáží v našem archivu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.