Divadlo Archa zavede diváky do virtuální reality a zase zpátky

Tvůrci představují Virtual Ritual jako gamingovou performanci, která své diváky přivádí do paralelního světa online videoher. Je průzkumem dnešní digitální společnosti. Miliony lidí se každý den po celém světě logují do rozsáhlých herních světů, ve kterých je možné téměř cokoliv. Každá hra má ale svoje pravidla.

„V projektu objevujeme fenomén virtuálních měst, ve kterých se odehrávají populární videohry. Na takových digitálních platformách se potkávají a spolu komunikují denně miliony lidí z celého světa, takže je to svým způsobem nový společenský prostor, nové město, ve kterém platí jiná pravidla než v tom reálném. Máme čtyři performery s jejichž pomocí vyrazíme otestovat potenciál digitálního města“, vysvětluje svůj záměr režisér Jan Mocek.

Virtual Ritual v Divadle Archa

Představení je podle Mocka určené jednak lidem, kteří nerozumí počítačovým hrám nebo youtuberingu a považují je za něco generačně vzdáleného. Stejně tak může změnit perspektivu divákům, kteří naopak rozumí a přišli se do divadla podívat na svého oblíbeného youtubera.

Premiérově uvede Virtual Ritual Divadlo Archa 2. a 3. října.

Virtual Ritual v Divadle Archa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.