David Laňka: Díky setkání se smrtí jsem dnes klidný

2. červen 2024

Píše knihy pro děti, točí filmy pro dospělé – to je ve zkratce David Laňka. Podepsaný je například pod snímkem Spolu nebo pod nejnovějším filmem Jedna noc. Jak spisovatele a filmaře ovlivnily roky strávené v Afghánistánu a z čeho se vypsal ve svých knihách? I o tom mluvil David Laňka v pořadu Až na dřeň.

Po snímku Spolu, který nechal diváky nahlédnout do života rodiny s autistickým člověkem, pustil David Laňka do kin další snímek, kterým chce provokovat k zamyšlení. Film se jmenuje Jedna noc a dotýká se sdílení intimity v partnerském soužití. „Mám pocit, že by se filmy měly vždycky dotýkat věcí, které jsou společensky palčivé. Bezduchých romantických komedií je dost a budí dojem, že se nic kolem nás neděje.“ Lidé jsou podle něj připravení přijímat náročná témata v případě, že jim nabídnete postavy, se kterými se mohou ztotožnit.

Svět filmu Davida Laňku zlákal už jako malého kluka. „Jako režiséra mě strašně baví práce s hercem proces, při kterém ožívá to, co jsem si sám někde napsal.“

Velký vliv na něj měla jeho babička, která s ním chodívala do kina a zásadní pro něj byl i několikaletý pobyt v Afghánistánu 80. let. „Tatínek pracoval na ministerstvu zahraničních věcí a my jsme díky němu cestovali. Já tehdy usínal s pohledem na hory, kde padaly vrtulníky. Stříleli po nás, když jsme jeli autem. Možná proto, že jsem se jako dítě setkal se smrtí a s nebezpečím, jsem dodnes tak klidný.“

Sám sebe víc než do filmů vkládá do svých knih. Po rozpadu svého prvního manželství se ze všeho vypsal v knize, kterou napsal pod pseudonymem.

Proč o sobě říká, že už asi nikdy nenatočí film pro mladé a jak tátu osmi dětí ovlivnilo rodičovství? I o tom byla v pořadu Až na dřeň řeč.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.