Designové panenky pomáhají dětem bez rodičů začít znovu. 7. ročník projektu Helping Dolls čeká další dražba

Na další natáčení vyrážím do centra Prahy. Slyšeli jste někdy o Pasáži českého designu? Určitě jste na tohle místo narazili, pokud ne, tak ho najdete hned vedle Slovanského domu. Tenhle průchod je totiž plný kousků od nejrůznějších mladých designérů z Česka i zahraničí. A v jedné z vitrín tam teď najdete také panenky. A nejsou to ledajaké panenky, jsou tak trochu kouzelné.

Projekt, který za tím vším stojí, nese název Helping Dolls. Proto se přímo v této pasáži potkávám s jeho zakladatelem a duší celé věci Františkem Andělem. Sympaťákem od pohledu. Koneckonců, kdo jiný by mohl zasvětit svůj život pomoci než ten, kdo se jmenuje anděl. No ne?

A teď, jak to celé funguje. Panenky dostanou nejdřív do rukou designéři, kteří nechají volný průchod své fantazii. Na konci pak vzniknou krásná umělecká díla a putují na charitativní dražbu. Letos navíc organizátoři do dražby zařadili i unikátní vázu od Františka Jungvirta a také čtyři obrazy. Jeden z nich kreslilo teprve jedenáctileté děvče. Výtěžek z tohoto obrazu s názvem Děti půjde třeba na pomoc jednomu dětskému domovu na Ukrajině. Ostatní peníze putují hlavně do Fondu ohrožených dětí. Jen pro zajímavost, v minulém roce se vybralo přes milion korun, tak snad to bude letos ještě o něco víc.

A pak tu jsou ambasadoři. Bez nich by se to neobešlo. Tento rok to jsou herečky Petra Špalková, Sabina Laurinová, Denisa Nesvačilová nebo neuvěřitelná zpěvačka s africkou krví Annamária ď Almeida.

Výstava panenek Helping Dolls v Pasáži českého designu

Vždycky jsem z takových projektů dojatá a je moc dobře, že existují. Asi se shodneme na tom, že peníze nemůžou nahradit všechnu tu bolest a trauma, které děti v nouzi musí prožívat. Můžou jim ale určitě usnadnit jejich cestu za novým životem. A to se sakra počítá!

A pokud půjdete někdy kolem Pasáže českého designu, určitě se tam stavte. Je to podívaná.

Tak příjemný poslech!

Vaše #letajiciredaktorka Sabina

Spustit audio