Hackera si nepředstavujte jako kluka v mikině s kapucí. Kyberzločinci pracují ve skupinách a získávání dat je pro ně tvrdý byznys, nastiňuje IT odborník Michal Novák

Dějiny internetu sahají až do roku 1945 a souvisí se vznikem prvních počítačů. Samotný pojem internet ale vzniká až v roce 1987, mimochodem rok předtím, než jsem se narodila. Což znamená, že patřím mezi ty, kteří svým dětem budou jednou horko těžko vysvětlovat, jak to vlastně bez internetu vypadlo. No, držme si palce.

Abych ale neodvedla pozornost od tématu. Ano, internet je skutečně geniální vynález, o tom asi není pochyb. V mnohém nám jako lidstvu pomáhá a usnadňuje život, přesto si při jeho používání musíme dávat čím dál větší pozor. Například na to, aby vám někdo neukradl data k vaší platební kartě, až si budete třeba jen objednávat jídlo do práce.

Michal Novák a Sabina Vosecká

Jak nenaletět hackerům, jak svá data nejlépe uchránit a na co si zkrátka v online prostředí dávat obecně pozor. Tohle všechno jsem probrala s odborníkem na kyberbezpečnost Michalem Novákem ze společnosti Soitron.

Tak příjemný poslech.

Vaše #letajiciredaktorka Sabina

Spustit audio

Související