Do první linie patří i popeláři a metaři. Denně musí sbírat pohozené roušky, respirátory a rukavice

Jak bezpečně likvidovat roušky, respirátory a rukavice? Na to odpovídal v pořadu K věci tiskový mluvčí společnosti Pražské služby Radim Mana.

Pohozené jednorázové roušky a rukavice vidíme v poslední době v přírodě, na ulicích, ale především kolem obchodů. Tam za nepořádek podle Radima Many zodpovídají majitelé nebo správci pozemků. V jiných případech musí odpadky uklízet Pražské služby. Popeláři a metaři tak patří k těm, kteří jsou nejvíce ohroženi nákazou koronavirem. „Zaměstnanci se musí chránit po celou dobu, ne jen během nouzového stavu. Základní výbavou jsou rukavice. Několik týdnů zpět museli být zaměstnanci vybaveny i rouškou. Měli jsme k dispozici také ochranné brýle, případně na provoznách bylo možné ruce si ošetřit dezinfekcí,“ popisuje Radim Mana, jak se zaměstnanci Pražských služeb chrání. Ti slovo home office neznali a museli pracovat po celou dobu nouzového stavu. „Zaměstnanci se samozřejmě báli, pro všechny to byla situace nová. Já bych chtěl hlavně našim popelářům a metařům poděkovat za to, že to nevzdali a byly dodrženy všechny úklidy v Praze.“

Kam vyhazovat použitou roušku?

S použitou rouškou bychom měli zacházet opatrně. „Množství opatrnosti je nutné v případě, že jsme z domácnosti, která je nakažená. V takovém případě neplatí povinnost třídit odpad. Pokud se tito nemocní lidé zbavují jednorázových roušek, je vhodné je vložit do malého mikrotenového sáčku a ten vložit do velkého černého pytle na odpadky a následně vnější část ošetřit dezinfekcí.“ A ti, co nemocní nejsou, tak by měli správně vyhazovat roušky a rukavice do směšného odpadu, ideálně do uzavíratelného pytle.

Radim Mana také upozorňuje, že bychom určitě neměli odkládat pytle s odpadem vedle popelnic nebo kontejnerů, aby s nimi nebyli popeláři v kontaktu. Je tam totiž větší riziko, že by se mohli nakazit.

Zajímá vás, jak je to s rekonstrukcí Malešické spalovny? Tak si poslechněte celý rozhovor na audioportále mujRohlas.

autoři: Štěpánka Duchková , jp