Dokumentární film Zabíjení draka mapuje prvních 100 dní ruské agrese pohledem pražského Divadla MA

20. říjen 2022 11:00

Zabíjení draka, tak se jmenuje dokument o pražském Divadle MA, který bude mít dnes večer předpremiéru. A to přímo v prostorách divadla v Žitné ulici. Tato komorní scéna odkazuje prostřednictvím svých her na ruskou agresi na Ukrajině. Režisérem filmu je rozhlasový zprávař a redaktor Václav Müller. 

Snímek s podtitulem „Prvních 100 dní ruské agrese na Ukrajině pohledem unikátní malé scény v Praze“ reflektuje nejen současné politické události, ale je zároveň sondou do činnosti pražského Divadla MA.

Čtěte také

Film vznikl velmi spontánně. „Napsal mi e-mail můj dávný přítel a kameraman Ondřej Tuček, že má peníze a čas, ať jedeme natočit dokument na Ukrajinu. To bylo na začátku války, v březnu,“ vzpomíná Václav Müller.

Cesta na Ukrajinu se ale nekonala, Václav totiž věděl o jednom zajímavém pražském divadle. „Jmenuje se Divadlo MA, založila ho Ruska, která kdysi dělala ve Svobodné Evropě, vystudovala herectví a jejich hry jsou namířeny proti totalitě, vymazávání mozků, jsou o vnitřní svobodě, o imigraci. Jsou to hry, které s tou válkou najednou začaly žít velmi aktuálně.“

Hlavní dějová linka sleduje letošní dubnová a květnová představení souboru, doprovázená rozhovory a úvahami jeho členů. Děj posouvá rozhlasové zpravodajství o dění na Ukrajině, jehož obsah je takřka totožný s obsahem her.

Václav Müller má s filmem i další plány, mohl by sloužit jako edukační materiál pro studenty. „Rádi bychom oslovili Člověka v tísni, který má tyhle školní programy.“

Snímek Zabíjení draka má předpremiéru dnes v 19:30 v Divadle MA, dokument uvede 10. listopadu také Festival středoevropského filmu v Praze.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související