Doma učila paní Nadia vařit studenty, teď je kuchařkou v ukrajinském foodtrucku. Najdete ho v Pražské tržnici

11. duben 2022

Několik let funguje v Pražské tržnici takzvaný Food Truck Point. Letos funguje u zeleninové haly číslo 22. Mezi pojízdnými stánky s občerstvením stojí i jeden černý s modrožlutými květinovými polepy. Pracují v něm ženy, které utekly do Prahy před válkou na Ukrajině.

Paní Nadia je ze Lvova, odtud odešla spolu s šestnáctiletým synem a sestrou, která je teď ale v Polsku. Původně si myslela, že v Praze stráví týden, nakonec zde začala pracovat jako kuchařka. I doma vařila, nejen pro rodinu, ale učila to i studenty ve škole. Nadia má v plánu další recepty, o které by menu v tržnici ráda rozšířila.

V pojízdné kuchyni se bude střídat ještě s několika kolegyněmi. Ty pomohl sehnat nadační fond Šatník, který v Pražské tržnici sídlí nedaleko Food Truck Pointu. Jeho zakladatelka Nora Fridrichová potvrzuje, že zájem byl velký: „Říkala jsem, že se holek zeptám. A všechny se hlásily, že vaří a jsou kuchařky. Kolegové z Food Trucku si udělali takový malý konkurz, já jsem vyvěsila tu inzerci a nabrali dvě dámy, další jsou v pořadníku.“

Jídlo zakoupené z ukrajinské dodávky můžou lidé také předplatit pro někoho, kdo to bude potřebovat. Poukázky pak upotřebí právě Šatník pro ukrajinské maminky s dětmi nebo dobrovolníky.

 Poslechněte si celou reportáž z Pražské tržnice.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio