Domácí mýdlo - tip na dárek na poslední chvíli i zábava pro děti

22. prosinec 2015

Máme pro vás tip na dárek, který můžete vyrobit sami. Anebo jeho výrobou můžete zaměstnat děti. O domácích mýdlech mluvila Ivana Navrátilová s mýdlařkou Veronikou Machkovou.

Podle ní existuje několik metod, jak mýdlo udělat. „Klasické mýdlo se dělá z louhu, s tím by děti ale neměly pracovat. Existují už ale předpřipravené směsi s glycerínem, které se seženou ve výtvarných potřebách, a směs se zahřeje v mikrovlnné troubě, dá do formy a děti si mýdlo můžou samy dozdobit.“ Ingredience, které můžete přidat, si můžete třeba sami vypěstovat na zahrádce – jsou to nejrůznější květiny a bylinky.

Čtěte také

A nakonec máte krásné domácí mýdlo, o kterém víte, co obsahuje. Výroba mýdel je prý návyková. „Každého to pohltí, je skvělé, že si sám člověk může něco vyrobit, a jakmile vyrobíte jedno, tak chcete další. Je to mánie,“ říká mýdlařka Veronika Machková.

Veronika Machková, mýdlařka

Nejoblíbenější domácí mýdlo je asi levandulové, existuje ale nespočet druhů - třeba i kávové. Pokuddo něj přidáte vhodný esenciální olej, třeba tea tree nebo eukalypt, vyrobíte si mýdlo antibakteriální.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio