Doufám, že divadlo Spirála povstane z popela, je to impozantní budova, těší se na znovuotevření Tomáš Hübl z Výstaviště Praha

Výstaviště Praha čeká v budoucnu mnoho novinek, o kterých mluvil v pořadu K věci předseda představenstva Tomáš Hübl. Představil nejen plány divadla Spirála, ale také průběh rekonstrukce Průmyslového paláce nebo Křižíkových pavilonů.

Areál Výstaviště Praha prochází během posledních let zásadní proměnou, stěžejní rekonstrukcí se stal Průmyslový palác a dostavba jeho levého křídla.

Čtěte také

„Levé křídlo bude vypadat tak, jak vypadalo před 130 lety, jenom bude doplněno o nějakou současnou technologii, to znamená klimatizace, vytápění, zastínění, což historicky samozřejmě neexistovalo,“ vysvětluje Tomáš Hübl.

Stavbu má na starosti hlavní město Praha a její dokončení plánuje do dvou let. Otázkou zůstává, jestli se vrátí na Výstaviště vstupní brána.

„Je potřeba říct, že areál je nutné chránit a ten majetek je má hodnotu mnoha miliard. Máme na starosti nejenom tvorbu programu, ale samozřejmě se staráme o údržbu těch prostor a otevřený areál nám dělá spoustu problémů hlavně z hlediska vandalismu, poškozování toho majetku a tak dále.“

Druhý život divadla Spirála

Srdeční záležitostí je pro Tomáše Hübla divadlo Spirála, kde kdysi začínal jako asistent produkce.

„Muzikál Romeo a Julie, rok 2001, 2002, takže jsme tam prožili útok na dvojčata v září a bohužel i povodně, které Spirálu v roce 2002 definitivně uzavřely. Teď čeká na své dokončení a doufám, že povstane z popela, protože je to impozantní budova.“

Čtěte také

Na divadlo byl původně vydán demoliční výměr, který se podařilo zvrátit. „Pro řadu lidí to znamenalo velmi významnou divadelní stavbu, která u nás nemá obdoby. I vlastně tím technickým řešením, protože diváci sedí na takových balkoncích po obvodu, vlastně přicházíte dovnitř po nástupních rampách, které právě tvoří tu spirálu, po té se budova jmenuje.“

V plánu je velká zahajovací show, která by měla ukázat všechny možnosti této unikátní stavby. Divadlo by pak mělo Výstaviště Praha provozovat ve vlastní dramaturgii.

„Vzniká profesionální dramaturgický tým. Máme tým poskládaný od jevištních mistrů přes šéfy celé té tvorby a připravujeme představení ve vlastní režii,“ potvrzuje Tomáš Hübl.

Jaká budoucnost čeká Křižíkovy pavilony? Jak se bude využívat Křižíkova fontána? A změní se i Maroldovo panoráma? Poslechněte si celá rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.