Dr. Max se po 25 letech vrací na scénu!

6. březen 2014

Ve středu 5.3. přijal pozvání k nočnímu hudebnímu proudění Pavel Holý, zpěvák skupiny Dr. Max, která vznikla na podzim roku 1979 v rázovité pražské čtvrti Ořechovka pod původním názvem Batyskaf a hudební aktivity oficiálně ukončila v roce 1994.

Více o současnosti skupiny Dr. Max zjišťoval v Nočním proudu Miloš Skalka. Poslechněte si celý rozhovor.

Skupina s hardrockovým repertoárem se zprvu podřizovala požadavkům pořadatelů tanečních zábav. V roce 1980 se při náhodném setkání sblížil charismatický zpěvák kapely Pavel Holý s bývalým písničkářem Dušanem Hejbalem, který je dnes hlavou starokatolické církve v České republice. Dohodli se na společné tvorbě s tím, že Hejbalovy texty budou kolektivně zhudebňovat všichni členové skupiny. Další směřování kapely ovlivnil bubeník s řeckou krví Jane Jaros, který se orientoval v reggae a v moderních trendech rockové hudby. Na bubenický post nastoupil v roce 1982, kdy se Dr. Max umístil jako druhý na pražském Beatsalonu. Ke zhutnění soundu kapely přispělo v roce 1984 její rozšíření o klávesy a druhou kytaru.

Po dvou singlech u Pantonu (Co ty jsi zač a Salto mortale ) se Dr. Max vydal na profesionální dráhu a nahrál debutové album Vaše tělo... uletělo. V sestavě Pavel Holý (zpěv, casio), Roman Holý (klávesy, není v příbuzenském vztahu s Pavlem Holým!), Taras Prodanec (kytara), Daniel Šustr (kytara, později ho nahradil Petr Huml), Josef Vízek (basová kytara) a Jane Jaros (bicí, perkuse). Vedle zpěvákova emocionálního výrazu nabídlo album osobité, někdy až folklórně zdobené instrumentální vyhrávky v písních jako Zahradní slavnost, Rád tě vidím, To ty přece nejsi a v titulní Tvoje tělo... uletělo. V anketě posluchačů rozhlasového pořadu Větrník bylo vyhodnoceno jako pátá nejlepší domácí rocková deska sezóny 1986 a vzbudilo zájem Michaela Kocába, který skupinu přizval jako předkapelu pro koncerty skupiny Výběr.

Když se Jaros skupině vzdálil zprvu na vojenskou službu a poté do Řecka, skupina se přiklonila k „dospělému“ rocku na albu Plastické můry, ačkoliv Roman Holý se ji snažil přeorientovat pro černou funky music, což se mu povedlo až později s jeho vlastní skupinou Monkey Business. Tyto nenaplněné sny vedly v roce 1989 k jeho odchodu ze skupiny.

17. února 1990 uvedl Dr. Max před 30 tisíci diváky na Václavském náměstí vlastní úpravu Svatováclavského chorálu a novou skladbu Boží přátelé (obě vyšly na dnes skoro nedostupném singlu). Hejbal v této době uvažoval o napsání rockové mše, kterou by Dr. Max zhudebnil a nahrál, ale skupina už spěla ke svému rozpadu. 24. dubna 1990 ještě oslavila 10. výročí svého vzniku koncertem ve Velkém sále pražské Lucerny a slavnostně pokřtila Plastické můry. V lednu 1993 se Pavel Holý pokusil vzkřísit skupinu vystoupením v pražském klubu Bunkr a upozornit na její třetí album Jen blbni. V té době však už Roman Holý vedl J.A.R. a Dan Šustr Tichou dohodu, a nejdále - v Londýně - působil Jaros, než ho firma BMG poslala zpátky do Prahy ve funkci ředitele své české a slovenské pobočky. V roce 1994 se proto Pavel Holý rozhodl, že nepřipustí „přežívání“ značky Dr. Max a přiznal definitivní zánik skupiny.

Nikdy neříkej nikdy, praví okřídlené přísloví. A tak se skupina Dr. Max v listopadu roku 2013 znovu vrátila na koncertní pódium. A ve své nejsilnější sestavě ohlašuje na letošního 10. dubna do pražského klubu Music Bar La Loca (ulice Odborů 4, Praha 2) podruhé po 25 letech koncert ve své nejsilnější sestavě: Pavel Holý – zpěv, Roman Holý - klávesy, zpěv, Mirek Linhart – kytara, Taras Prodanec – kytara, Josef Vízek – basová kytara a Jane Jaros – bicí nástroje.

V této sestavě zahraje Dr. Max své největší hity a s kapelou si přijdou zazpívat atraktivní hosté. Jmenovitě Miroslav Imrich (Abraxas), Matěj Ruppert (Monkey Business), Richard Tesařík (YoYo Band), Tereza Černochová a Martina PET Čechová.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.