Dřevo z vánočního stromu využili studenti k výrobě knihobudek a hmyzího hotelu. Poslouží domovům pro seniory

30. červen 2022 13:20

Dřevo z vánočního stromu zpracovali studenti Střední odborné školy Jarov. Z 22 metrů vysokého smrku vznikly dvě knihobudky a hmyzí hotel, ty budou sloužit primárně Domovu pro seniory Háje a Domovu pro seniory Chodov.

Čtěte také

Výrobky jim předal primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib a další zástupci metropole. Smrk ze Staroměstského náměstí specializovaná firma ořezala od větví, pomocí jeřábu položila a rozřezala na čtyřmetrové kusy. Z nich byly nařezány fošny, které pak byly průmyslově vysušeny. Na dřevo následně čekali žáci oboru truhlář Střední odborné školy na Jarově, aby z materiálu vyrobili dvě knihobudky a jeden hmyzí hotel.

„V období Vánoc sloužil strom jako jejich symbol na Staroměstském náměstí, teď je díky zručným studentům ze Střední odborné školy Jarov ekologicky zužitkován a zpracován do hotových výrobků pro dva domovy seniorů. Výsledek je, stejně jako v loňském roce, perfektní. Těší mě, že tato spolupráce mezi hlavním městem Prahou a studenty ze SOŠ Jarov dále trvá a otázka ekologie a recyklace jim není lhostejná, protože je nejen pro město zcela zásadní,“ dodává pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

Dřevo z vánočního stromu zpracovali studenti Střední odborné školy Jarov

První knihobudka a hmyzí hotel putovaly do Domovu seniorů Háje. Druhá knihobudka zamířila do Domova seniorů na Chodově. Samotná výroba všech výrobků zabrala žákům přibližně dva měsíce a podíleli se na nich jak truhláři, tak i klempíři, sklenáři nebo lakýrníci.

„Pro naše žáky je velmi důležité, pokud mohou v rámci výuky vyrábět něco smysluplného, co neskončí někde ve skladu, a zároveň něco, co je originální. Letošní výrobky z vánočního stromu toto naprosto splňují,“ vysvětluje ředitel SOŠ Jarov Miloslav Janeček.

Nápadem na vznik knihobudek i hmyzího hotelu byli zástupci domovů pro seniory nadšeni a svůj účel plní už od prvních dnů. V loňském roce žáci SOŠ Jarov z oborů zahradník a truhlář využili smrkové dřevo z vánočního stromu k výrobě dvou zahradních laviček a čtyř mobilních záhonů. Hotové výrobky se rozhodli darovat Domovu pro seniory v Malešicích.

Knihobudky a hmyzí hotel předával domovům pro seniory primátor Zdeněk Hřib
autor: | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio

Související