Herečka a zpěvačka Jana Paulová

28. březen 2012

Ve středečním Nočním proudu uvítal moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze svých nočních hostů, kterým tentokrát byla herečka a zpěvačka JANA PAULOVÁ. Řeč přišla nejen na Janinu dosavadní hereckou a pěveckou kariéru, ale také na její manželství se špičkovým českým jazzmanem, skladatelem, aranžérem, dirigentem a instrumentalistou Milanem Svobodou.

Pražská rodačka Jana Paulová (narozena 19. února 1955), dcera herce, zpěváka a divadelního režiséra E. Paula a operetní herečky E. Šenkové, navštěvovala od dětství dramatický kroužek. Po dvouletém studiu hudebně-dramatického oboru pražské Státní konzervatoře přešla na DAMU a studia herectví absolvovala v roce 1976.

Nejprve byla bez stálého angažmá, od roku 1979 však působila jako herečka a zpěvačka v semaforské skupině Josefa Dvořáka (Má hlava je včelín, S Pydlou v zádech) a současně účinkovala v karlínském Hudebním divadle (Někdo to rád horké, Cikáni jdou do nebe, Pohádka máje), hostovala i v Národním divadle a v Divadle E. F. Buriana.

V roce 1987 se Jana Paulová stala členkou hereckého souboru Městských divadel pražských (Smutek sluší Elektře, Bílé manželství), ale vystupuje i na jiných pražských scénách (především Divadlo Kalich, vesměs s Pavlem Zedníčkem).

Ve svých rolích uplatňuje komický talent, který se v jejím případě dokonale snoubí s pěveckými i pohybovými dispozicemi. Se svým hudebním pořadem A proč ne koncertovala jako zpěvačka po celé republice a vydala stejnojmenné album. Díky všestrannému talentu se prosadila v mnoha zábavných a hudebních pořadech, stejně jako v televizních pohádkách a seriálech (mimo jiné Nemocnice na kraji města, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Bylo nás šest, Bubu a Filip).

Jako filmová herečka má na kontě mimo jiné snímky Únos Moravanky (1982), Waterloo po česku (2002) či sérii Troškových lidových komedií Kameňák, známá je však i z dramatických příběhů Havárie (1985) a Druhý tah pěšcem (1985), menší role dostala ve filmech Smrt krásných srnců (1986), Anděl svádí ďábla (1988), Divoké pivo (1995) a Malostranské humoresky (1995).

Své poznatky z cest po světě (cestování patří k jejím největším zálibám) zachytila Jana Paulová v knížce Jak běžet do kopce (2006).

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.