Hoří několik hodin, posvítí i zahřeje. Zákopové svíčky pro Ukrajinu vyrábějí skauti v dílně v Praze 7

19. únor 2024 12:35

Víte, co je to zákopová svíčka? Jednoduché, ručně vyrobené zařízení z plechovek může zajistit třeba teplo na několik hodin, ohřev jídla nebo vysušit mokré oblečení. Do projektu s názvem Světlo a teplo pro Ukrajinu jsou zapojené skautské oddíly z celého Česka. 

V dílně v pražských Holešovicích probíhá výroba svíček na několika stanovištích. „První je čištění plechovek, potom do té plechovky dáme karton, lepenku s vlnkama a uděláme dva knoty. To pak celé zalijeme buď voskem, anebo čistým parafínem,“ ukazuje koordinátorka projektu Natálie Dubanevičová.

Svíčky pak na Ukrajině poslouží nejen jako zdroj světla. „Můžou si na to postavit například hrnec a něco na tom uvařit. Nebo vysušit prádlo. Taková plechovka od fazolí hoří třeba šest až osm hodin,“ upřesňuje.

Zbytky svíček přinášejí lidé, kteří se o sbírce doslechli. „Parafín jsme koupili my a máme na webu znesnaze21.cz veřejnou sbírku, kde lidé můžou přispět na provoz tady toho centrálního skladu.“

Do výroby svíček se v Holešovicích zapojila i redaktorka Natálie Máchová

Za první hodinu přišlo do dílny asi 12 dobrovolníků. „Já jsem tady, protože si myslím, že se lidi nemají smiřovat s tím, když se děje nějaké bezpráví. Že se někdo zahřeje, uvaří si teplý jídlo a rozsvítí si ve tmě, tak to si myslím, že má smysl,“ říká Milada Fišerová.

Vloni skauti poslali na Ukrajinu 15 tisíc svíček. Dílny v pražských Holešovicích jsou otevřené do poloviny března vždy v úterý a ve čtvrtek od 17 do 21 hodin, v sobotu pak od 11 do 18 hodin.

Vyrobit svíčku si zkusila i redaktorka Natálie Máchová, poslechněte si celou reportáž.

autoři: Natalie Máchová ,
Spustit audio

Související