Skautský institut v Rybárně zve k tvorbě i posezení. K dispozici je vám temná komora, nejrůznější dílny i kavárna

4. květen 2023 09:58

Učím se tím, že to dělám. Heslo, které razí skauti. Do praxe se ho snaží převést v bývalém rybářském domku na Kampě. Místu říkají lidově Rybárna a široké veřejnosti nabízí dílny s vybavením, kde si můžete vyrobit téměř cokoliv. Prostorem nás provedl vedoucí Rybárny Janek Makarius.

Místností, kde můžete tvořit, je v Rybárně hned několik. V suterénu najdete ráj všech fotografů.

„Tady je temná komora, kde probíhají nějaké organizované programy a workshopy, nebo si člověk může přijít vyvolat třeba svůj film, pokud někdo fotí na analog. Zarezervuje si tu dílnu a má tady k dispozici vývojky, chemii, zvětšováky,“ ukazuje Janek Makarius.

Veškeré vybavení temné komory tak má člověk zaplacené v ceně hodinového pronájmu. V prvním patře pak sídlí sklářská dílna. „Přesunuli jsme sem pilu na sklo. Řežeme tu staré skleněné lahve, vyrábíme také nádobí pro kavárnu a kdokoliv chce, tak může přijít a využít to.“

A hned vedle se nachází audiovizuální dílna, která může sloužit k mnoha aktivitám. „Přicházejí sem nějaké kapely udělat si regulérní zkoušku. Někdo se učí pracovat třeba s mixážním pultem a zároveň je tady gramofon, takže někdo si sem chodí jen tak posedět a poslechnout si desku,“ dodává Janek Makarius.

Audiovizuální dílna v Rybárně

Rybárna nabízí také keramickou dílnu nebo místnost, kde najdete veškeré vybavení pro práci se dřevem. Posedět můžete v místní kavárně a pravidelně se tu konají různé kulturní akce. 

Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související