Italský zpěvák Drupi

12. březen 2008

Ve čtvrtečně-pátečním Nočním proudu, kdy pořad mimořádně moderoval Miloš Skalka, byl exkluzivním nočním hostem italský zpívající autor a kytarista DRUPI. Vyprávěl o své hudební kariéře, která ho proslavila po celé Evropě. V pořadu samozřejmě zazněly Drupiho největší hity i ukázky z jeho současné tvorby.

Giampiero Anelli, přezdívaný už od školních let Drupi (Skřítek), je rodák z italského městečka Pavia, kde od narození 10. srpna 1949 žije. Ve svém domovském městě se po vyučení živil jako instalatér a po letech vystupování s amatérskými skupinami (nejznámější z nich byli The Magnets) naplno zazářil v roce 1973 ve finále soutěžního festivalu Sanremo. Odborná porota sice tehdy jeho soutěžní příspěvek Vado via jaksi "přeslechla", nicméně publikum v sále a především televizní diváci byli názoru zcela odlišného.

Z Drupiho se stala přes noc velká hvězda a z jeho soutěžní písničky obrovský hit, který italská rádia omílala od rána do večera. (Není vůbec bez zajímavosti, že se Drupiho nahrávka umístila jak v americkém, tak v britském singlovém žebříčku, kde se písničky zpívané jinak než anglicky prosazují jen zcela výjimečně).

Pak už šlo všechno jako po másle - s milostnou baladou Due vyhrál Drupi prestižní Festivalbar, který se každoročně koná ve veronské aréně, a nedlouho poté vyzpíval v Sanremu s vlastní melodií Soli cenu ze třetí místo. Karel Gott si z Dupiho repertoáru vypůjčil písničku Je jaká je (Sereno é), Hana Zagorová pro změnu skladbu Málokdo ví (Sambario), ke které přidala rovněž dodnes populární česko-italský duet Setkání, Felix Slováček natočil instrumentální verzi melodie Malá a křehká (Piccola e fragile).

V někdejším Československu se Drupi poprvé představil v roce 1977 jako host festivalu Bratislavská lyra, poté navštívily desítky Drupiho koncertů v českých a slovenských sportovních halách - včetně pražské - koncem 70. a začátkem 80. let desetitisíce návštěvníků.

Ve spolupráci s režisérem Jánem Roháčem a Hanou Zagorovou vznikl rovněž televizní film, který dostal název podle společného duetu Setkání.

"Teď přijíždím do Prahy se svou kapelou na pozvání Michala Davida. Jako host vystoupím na jeho dvou koncertech ve velkém sále Lucerny," prozrazuje Drupi důvod své současné návštěvy Prahy.

"Není to ostatně tak dlouho, co u vás vyšlo mé zatím poslední album Fuori target, na které jsem natočil rovněž duet E finalmente canto. Skladbu jsem napsal ve spolupráci se svou manželkou Dorinou a nazpíval ji s Monikou Absolonovou. Samozřejmě, že tento duet nebude na koncertu v Lucerně chybět."

Před pár týdny se na našem trhu objevila kompilace nazvaná prozaicky The best of Drupi 1975 - 2008, na které najdou příznivci italského popového barda Drupiho kromě už uvedených nahrávek také písně jako Rimani, Conta su me, Regalami un soriso či Era bella davvero.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.