Ivan Trojan: Mám ostych číst scénáře. Bojím se, že to bude blbý a budu muset odmítnout třeba kamaráda

29. srpen 2020

Fanoušek Bohemians 1905, mnohonásobný držitel Českého lva a otec čtyř synů. To je herec Ivan Trojan, se kterým jsme netradičně natáčeli v Lesním divadle v Řevnicích. Prozradil nám, jak je spokojený s filmem Šarlatán, proč se bojí číst scénáře nebo proč dal před sportem přednost herectví.

Ivan Trojan bude v nové sezoně režírovat inscenaci Vina? „Je to hra z divadelního prostředí, současná hra, o divadle, jako jsme my, ale my to nejsme. V divadle se stane něco, co je poměrně zásadní a negativní a změní to celou atmosféru a celý pohled na soubor. Je to velmi náročný, není to jednoduchá věc,“ popisuje.

Šarlatán měl úspěch i v Berlíně

Film Šarlatán měl premiéru na konci února v Berlíně, na Slovensku a v Česku teprve nedávno. „V Berlíně byla velká tiskovka, byl tam velký zájem novinářů. Diváci po projekci vstali, ten potlesk byl upřímný a dlouhý a něco podobného se stalo i na pražské premiéře. Mám z toho dobrý pocit. Myslím si, že jsme udělali všechno, co jsme mohli,“ shrnul Ivan Trojan.

Oblíbený herec přiznal, že má problémy se čtením scénářů. „Bojím se, že to bude třeba blbý nebo že se mi to nebude líbit nebo že už to bude něco, co jsem hrál. Je to strašně strastiplný odmítnout třeba kamarády a lidi, kterých si vážím.“ Šarlatána ale přečetl jedním dechem. „Což je pro mě velký signál, že je něco na dobrý cestě.“

Chtěl být basketbalistou

Ivan Trojan se v mládí rozhodoval mezi sportem a herectvím. „Chtěl jsem být basketbalista, měřím ale 178, teď už možná o centimetr míň,“ směje se. „Najednou mě něco osvítilo a já jsem řekl, že zkusím herectví, ale předtím jsem ho nikdy nedělal. Byla to taková shoda nějakých náhod.“

Na konci letošního roku ho čeká natáčení třídílného filmu, na jaře pak detektivka.

Zajímá vás, jak Ivan Trojan vybírá scénáře a co bude natáčet na konci roku 2020? Pusťte si celý díl na audioportále mujRozhlas.

autoři: Lenka Vahalová , jp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.