Jak je Praha vysoká a kde žije nejvíc psů? Poznejte hlavní město řečí čísel

Jak funguje MHD? Kde v Praze se nám líbí nejvíc? A kolik žije v Praze holubů? Výstava Znáte Prahu? na Staroměstské radnici nabízí odpovědi na stovky podobných zvídavých otázek. Navštívil ji Václav Müller.

Věkové složení obyvatelstva, prognóza růstu počtu obyvatel, která stanice metra je nejhlubší, kde je nejvyšší kriminalita a celou řadu dalších údajů najdete na výstavě Znáte Prahu? „Praha pracuje s celou řadou informací, má obrovské množství dat, které využívá pro svoji vlastní práci v oblasti plánování, ale uvědomujeme si, že tyto informace jsou velice často zajímavé i pro Pražany a chtěli jsme je zpřístupnit,“ vysvětluje Eliška Bradová, projektová manažerka Institutu pro plánování a rozvoj.

Návštěvníky zajímají například data o odpadu a jeho třídění. Výstava upozorňuje, že na každého Pražana vyjde produkce 334 kg směsného odpadu za rok. K vidění jsou v Sále architektů Staroměstské radnice i nejrůznější mapy Prahy – mapa hustoty osídlení, mapa kanalizační sítě či hluková mapa a další.


VÝŠKA DOMŮ:
56 % do 10 m
35 % 5 - 10 m
VEŘEJNÁ DOPRAVA:
57 % Pražanů využívá veřejnou dopravu
NEJHLUBŠÍ STANICE METRA:
53 m Náměstí Míru
POČET PSŮ:
94 000 hlášených

Zajímavé informace přicházejí také z Městské knihovny. Tam chodí mnohem více žen než mužů, celých 72 % čtenářů jsou ženy. Mapa na výstavním panelu pak ukazuje cesty čtenářů napříč městem během jednoho dne.

Velkou oblibu u veřejnosti si velice brzy po otevření výstavy získala interaktivní mapa oblíbených a neoblíbených míst. Kdo chce dát světu najevo svůj kladný vztah například ke Karlínu, zapíchne do mapy žlutý špendlík, nositel opačného názoru naopak použije špendlík černé barvy. Nástěnka tak po celou dobu trvání výstavy zůstává živým organizmem a stále svoji podobu mění.

Výstava je na Staroměstské radnici otevřená do 31. prosince 2015

Spustit audio