Jaká je budoucnost Palmovky a co všechno tu vznikne? Odpovídá starosta Prahy 8 Ondřej Gros

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala starostu Prahy 8 Ondřeje Grose z ODS. Probrali situaci kolem torza stavby Nová Palmovka, projekt lávky přes Vltavu, chystané oslavy 80. výročí operace Anthropoid a letošní zdražení svozu odpadu.

Rozestavěné centrum Nová Palmovka má konečně naději na dokončení. Po letech chátrání totiž projekt převezme Magistrát hlavního města Prahy. „Spadl mi kámen ze srdce, že se podařilo vyjednat férovou dohodu s hlavním městem, za to je potřeba vedení města poděkovat. Ne na všem se shodneme, ale tentokrát jsme byli schopni mezi sebou vyjednat skutečně férovou dohodu, která je prospěšná jak pro hlavní město, tak pro městskou část.“ Minulé vedení Prahy 8 vedlo právní spor s firmou Metrostav Alfa, jde tedy o trojstrannou dohodu i s touto společností.

Praze 8 kvůli výstavbě Nové Palmovky dokonce hrozil bankrot. „Ten bankrot byl na spadnutí po minulém volebním období, kdy skutečně ta minulá reprezentace se v rozpočtu chovala nezdrženlivě. Takže my jsme se museli postavit na brzdy,“ komentuje starosta nedostatek financí. Díky dohodě s magistrátem bude městské části odpuštěno vrácení dotace, kterou už na stavbu čerpala, a zároveň získá dotaci novou.

Palmovka bude k nepoznání

Jen o kousek dál, na místě autobusového nádraží, se chystá další developerský projekt. Moderní městský blok nabídne stovky bytů i prostory pro služby, proměnou projde celé okolí a vznikne nové náměstí Bohumila Hrabala.

S letošním rokem dochází v Praze ke zdražení svozu odpadu, podle Ondřeje Grose s tím Praha 8 nesouhlasila: „Velká část obyvatel bydlí v sídlištní a činžovní zástavbě, která to pocítí. Obávám se toho, že lidé se v dnešní době, kdy ceny všeho možného letí nahoru, budou snažit ušetřit. To znamená, že například budou mít menší počet těch kontejnerů. A dá se předpokládat větší nepořádek.“

Dalším tématem byla i stavba Štvanické lávky, kdy by měla být dokončena? A jaké jsou její největší výhody? Letos uplyne 80 let od operace Anthropoid, co všechno při té příležitosti Praha 8 chystá? Poslechněte si celý rozhovor s Ondřejem Grosem.