Jan Ponocný alias Cirkus Ponorka

8. červenec 2013

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal kytarista Jan Ponocný. Muž, který je spojený s filmovou novinkou letošního roku. Jedním z nejnavštěvovanějších filmů tohoto léta se nepochybně stane letní komedie režisérky Alice Nelis Revival, která měla minulý pátek premiéru na 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. A hned následující den, tedy v sobotu, se promítala v pražské předpremiéře v rámci Karlínského filmového léta pod širým nebem v zahradním areálu Reginy.

Story o rockerech z kapely Smoke, která se po čtyřicetileté pauze vrací na pódia, je zatím posledním celovečerním filmem Alice Nelis a zdá se, že je zaděláno na velký filmový hit tohoto léta. Příběh? Někdejší spoluhráči z kapely Smoke se potkají na pohřbu ženy jednoho z nich - kytaristy Václava (Bolek Polívka). Někdejší parťáci se dají dohromady proto, že jim majitel krachujícího hudebního studia Milan (Karel Heřmánek) „prozradí“, že Václav je smrtelně nemocný a touží po jediném - naposledy si zahrát se svou domovskou kapelou. S manažerem kapely Holubcem (Richard Genzer) pak přijde na to, že na koncertě v Rakovníku bude Milan předstírat zdravotní kolaps, což vzbudí obrovský zájem médií. Muzikanti skupiny Smoke posléze díky tomu vyprodají populární pražský klub SaSaZu!

O smrti se ale v Revivalu mluví s velkou nadsázkou, neboť se snímek soustřeďuje především na vtipné dialogy. Zpěvák skupiny Ota (Marián Geišberg) myslí jenom na sex. Uťáplý Karel (Miroslav Krobot) má hysterickou manželku (Zuzana Bydžovská), a když se kapela vydá na turné, je to vítaný impuls k tomu, aby jí dal vale. Václav má pro změnu syna Vojtu (Vojtěch Dyk), zpěváka skupiny Darkwerk. Právě účast Vojty Dyka a Jenovéfy Bokové (hraje Holubcovu dceru Miriam) je zárukou toho, že snímek Revival přiláká do kin i tu část mladé generace, která by jinak na film o starých muzikantech nikdy nešla.

Všechny písně, které má kapela Smoke v repertoáru, jsou původní a pro film je složil Jan Ponocný alias Cirkus Ponorka, což je one-man-band, tedy jednočlenná kapela. Jan Ponocný, který je jako kytarista neodmyslitelně spjatý s Mekym Žbirkou, si ve filmu navíc i zahrál! A to roli bubeníka se zvláštním handicapem. Zatímco Rick Allen, bubeník anglické rockové skupiny Def Leppard, přišel o levou ruku při automobilové havárii a kamarádská skupina se jeho služeb za bicí soupravou navzdory tomuto handicapu nevzdala, Jan Ponocný je coby filmový bubeník skupiny Smoke nevidomý. O tom, jak se film Revival natáčel a jak vznikaly písničky, které anglickými texty opatřil John Reily, bude Honza Ponocný vyprávět ve středečním Nočním proudu Miloše Skalky.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.