Ještě nemáte plán na páteční večer?

7. únor 2014

V galerii Tribo se od 18:00 můžete setkat s mytickými tvory a duchy. Vystaveny jsou tam obrazy dvojice tatérů. Oba umělci experimentují se svým sněním a ve spánku vědomě cestují po celém světě. Mnohé motivy však pocházejí i z dob dávno minulých.

"Výstava představí desítky akvarelů umělecko - tatérské dvojice Petry a Mikiho. Petra a Miki pocházejí ze slovenského Púchova a ve své tvorbě cestují do dalekých krajin a tak trochu i v čase. Inspirací je jim vizuální estetika různých současných i pradávných světových kultur, jako jsou indiáni Navahové či Toltéci," řekl o výstavě majitel galerie Tribo Michal Burda.

V rámci Festivalu bulharských filmů můžete dnes od 19:00 v kině Lucerna vidět film Pistole, kufr a tři smradlavé popelnice. Hlavní hrdina se zaplete do problémů s dealerem drog a zdá se, že Lazebníkovi dluží velkou spoustu peněz, které musí vrátit do jednoho týdne. Roztáčí se kolotoč problémů.

Bigbítový zpěvák Martin Kraus překonal těžkou nemoc a se svou skupinou Krausberry vydává nové album. Jeho křest začne v 20:30 v Malostranské besedě. Skupina je typická svým živelným a energickým projevem. Od vydání posledního CD uběhlo několik let, mezitím se změnila sestava kapely a vznikly nové skladby.

"Nám vychází po sedmi letech živé 2CD, je to záznam koncertu z pražské Malostranské besedy, která je náš domácí klub. Protože letos hrajeme už 25. sezónu, myslím, že nejlepší nálada a nejlepší naše písničky jsou živé. Proto jsme zkusili nahrát živou nahrávku a nahráli jsme celý koncert od začátku až do konce," vysvětluje Martin Kraus.

Na jevišti divadla Komedie se naposledy odehraje rodinná tragédie o naplněné věštbě. V 19:30 začíná derniéra slavné Sofoklovy hry Oidipús Rex, která fascinuje diváky už po staletí. Celý příběh z dávných antických dob je přenesen do současnosti.

"Snažili jsme se tuto antickou tragédii co nejvíce přiblížit současnému divákovi. Dali jsme větší prostor tomu, že Oidipus není jenom manžel, ale je to i politik. Bohužel počet repríz už nás donutil k tomu, že představení stahujeme. Zvu diváky na jiná představení Divadla Komedie a doufám, že se s nimi brzy uvidíme," dodává umělecký ředitel divadla Jan Novotný.

Pokud máte chuť na něco dobrého, dnes od 8:00 máte opět šanci nakoupit na Farmářských trzích na Jiřáku. Potrvají až do 18:00.

autor: Karolína Kumpfová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.