Katedrála sv. Víta žije vánočními svátky

23. prosinec 2015

Katedrála sv. Víta, nejvýznamnější český katolický kostel a dominanta Pražského hradu, ožívá v čase adventním. S nadsázkou by se dalo říct, že v těchto týdnech přebírají míč od turistů, tedy „hostů“, domácí a chrám se plní víc než kdykoliv jindy věřícími Pražany.

„Do adventu vstupujeme požehnáním adventního věnce, pak následuje modlitba nešpor a potom jsou v čase adventním slouženy bohoslužby v brzkých ranních hodinách, doprovázené staročeskými zpěvy, roráty“, vysvětluje Ondřej Pávek, děkan kapituly a dómský farář.

Ondřej Pávek je v katedrále sv. Víta farářem od roku 2008 a úctyhodný prostor gotické stavby ho nikdy nepřestal inspirovat. „Když člověk do katedrály chodí denně, tak si na to svým způsobem zvykne, ale je rozdíl mezi zevšedněním či stereotypem, a takovým zvyknutím, že se tu v tom nejlepším smyslu slova člověk cítí doma,“ dodává Pávek.

Na místě původního kostela, založeného v 10. století sv. Václavem, položil Karel IV., tehdy ještě kralevic, základní kámen katedrály v roce 1344. Trvalo ale dlouhých šest století, než byla katedrála po všech odkladech dostavěna.

Katedrála sv. Víta někdy kolem roku 1887

Významnou úlohu plní kaple svatého Václava. „Troufám si říct, že kaple sv. Václava je nejposvátnějším místem celé české země. Na tomto místě, dávno před tím, než byl položen základní kámen gotické katedrály, byla postavena rotunda sv. Víta,“ pokračuje ve výkladu Ondřej Pávek.

Jedním z míst, kam se návštěvníci jen tak nedostanou, je zvonice. Parta dobrovolných zvoníků rozeznívá každou neděli desátou hodinu a pak poledne. Josef, Dominik, Jan a Václav jsou kvarteto zvonů, které se starají o velmi hlasité polední vyzvánění. V deset odbíjí menší zvony, Ježíš a Marie.

„Zvoník musí mít trpělivost, chodit na zvonění, poslouchat, okoukávat. Pak dostane šanci si to postupně zkusit od menších zvonů po větší,“ vypočítává Jan Lankaš. Zvonění prý vyžaduje jistou fyzickou kondičku, na druhou stranu ho zvládnou i ženy, jako například Kateřina Lankašová, v civilním zaměstnání asistentka v kanceláři.“ Je to poslání, je to výjimečná věc, úcta, pokora,“ říká.

„Není podstatné, jestli zvoním já nebo kolega, podstatné je to, že se zvonění tady podařilo udržet. V rámci Evropy je velkou raritou, že velká katedrála má své zvoníky a zvonířky,“ doplňuje Tomáš Stařecký, hlavní zvoník katedrály sv. Víta v Praze.

Poslechněte si víc o katedrále sv. Víte v našem iRadiu.

Spustit audio