Klokani na Smíchově: ve Stanici přírodovědců potkáte i další zajímavá zvířata

Nejprve se vydejte do parku Sacré Coeur. Můžete do něj vstoupit lávkou pro pěší přímo z obchodního centra. Park se rozkládá v místech bývalých zahrad stejnojmenného kláštera, který je dnes už odsvěcený a slouží jiným účelům. Louky jsou jako stvořené pro piknik nebo pro sáňkování, to podle ročního období. Je tu několik dětských hřišť a sportovišť a nečekaná vyhlídka na Prahu. Pár kroků odtud se můžete potkat s klokany, papoušky nebo krokodýlem. V minizoo Stanice přírodovědců.

Národní divadlo, Týnský chrám, vrch Vítkov a další místa uvidíte z vyhlídky v parku

Z vyhlídky v parku uvidíte Národní divadlo, Žižkovský vysílač, Vyšehrad a množství dalších pražských věží. Až je všechny pojmenujete, obhlédnete v parku vysazené stromy, keře a květiny, posedíte na lavičce, kterých je tu dostatek, případně si zacvičíte ve venkovní posilovně, můžete se vydat vlevo od vyhlídky a dojdete až k volně přístupnému areálu Stanice přírodovědců Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy. V areálu je alpínská a bylinková zahrada, různé druhy dřevin, dětské hřiště, zahradní altán a malý rybníček osázený vodními rostlinami, vhodný pro pozorování obojživelníků.

Park Sacré Coeur na Smíchově

Ve venkovních výbězích narazíte na poníky, kozy, prasátka, ale i exotičtější zvířata, třeba klokany a lamu. Velká pozornost je zde zaměřena i na ochranu volně žijících druhů. Podmínky k životu v samém centru Prahy tu mají například tři druhy chráněných čolků a nespočet plazů. Pro ně bylo vytvořeno zimoviště či vyhřívací stráň.

Ve venkovních výbězích narazíte na poníky, kozy nebo prasátka

Ve sklenících jsou k vidění subtropické a tropické rostliny, sukulenty a kaktusy, masožravé druhy, cibulovité a hlíznaté rostliny či cizokrajné bylinky. Své místo tu mají také akvária a terária s množstvím živočichů. Zblízka si tak můžete prohlédnout roztomilé opičky kosmany, „dračí“ ještěry varany, nebezpečné želvy kajmanky a krokodýla nilského, který se díky své oblibě stal symbolem Stanice přírodovědců. V teráriích se nacházejí mnohametrové krajty tmavé a hroznýši. V akváriích se prohánějí hejna barevných rybek, mezi nimiž nechybí ani unikátní druhy, například kostlín nebo střikoun.

Ve sklenících jsou k vidění subtropické a tropické rostliny, sukulenty a kaktusy a mnoho dalších

Zahrada Stanice přírodovědců je otevřena od pondělí do pátku od 8 do 19, v pátek od 8 do 17 hodin. Od začátku dubna do konce října ji můžete navštívit i v sobotu od 9 do 17 hodin. Do skleníků a tropického terária se můžete podívat v úterý od 14 do 18, ve středu od 9 do 12 a od 14 do 16, a ve čtvrtek od 14 do 16 hodin.

Ve skleníku Stanice přírodovědců, mezi živočichy
Spustit audio