Meteoroložka a moderátorka Alena Zárybnická stíhá kromě práce projíždět na kole Alpy. Ze svých cest vydala průvodce

19. červen 2021

Známá meteoroložka a moderátorka Alena Zárybnická kromě práce, kterou miluje, stíhá na svém kole projíždět rakouské, švýcarské i italské Alpy. Oblíbené trasy shrnula do nového cestovatelského průvodce Alpami na kole. Nejen o cestování a práci meteoroložky si povídala s Lenkou Vahalovou.

Moderátorka a meteoroložka sbírala náměty do knihy Alpami na kole přes deset let. V cestovatelském průvodci ukazuje, že dostat se k alpským sedlům nebo jezerům je možné na kole i po jednoduchých trasách. „Jezdím po horách moc ráda, byť pomalu, ale každopádně zážitek z toho, že si to může dopřát prakticky každý, i s tak mizernou fyzičkou, jako mám já, byl důvod, proč jsem knížku dala dohromady,“ prozrazuje Alena Zárybnická.

Alpami na kole obsahuje celkem 35 tras, které projela na elektrokole i kole klasickém horském. Z obojího má odlišný zážitek, elektrokolo si do Alp ale zatím jen půjčuje. „Nechci, abych jezdila jenom na elektrokole. Říkám si, že k tomu jsem ještě nedospěla. Ale až budu sama sobě natolik otravná svou pomalou jízdou, tak si myslím, že to je řešení.“ Často se jí prý stane, že kolo tlačí. „Já se za to vůbec nestydím, umím tlačit kolo hrdě,“ dodává s úsměvem.

Radí horolezcům s počasím

Alena Zárybnická vystudovala meteorologii na Matematicko-fyzikální fakultě. Svými znalostmi se snaží být nápomocná také horolezcům, se kterými je ve spojení a přináší jim informace o počasí. „Když mám někoho z přátel, kdo se snaží posouvat hranice kamkoliv dál, tak mu jsem ráda nápomocná, protože se automaticky stávám součástí toho, co se odehrává, a to mě nesmírně těší,“ zdůvodňuje.

Pomoc horolezcům ale není vždy jednoduchá. „Je to o tom vstávat brzo ráno, tak aby měli informace včas, kdy je potřebují a jsou nejčerstvější. A zároveň ty příběhy, které oni prožívají, nejsou vždy psychicky jednoduché,“ dodává.

Jak vzpomíná na svá studia na Matematicko-fyzikální fakultě? A vrátí se někdy k létání na větroních, kterému se věnovala 20 let? Poslechněte si rozhovor Lenky Vahalové s Alenou Zárybnickou.

autoři: Lenka Vahalová , ech

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.