Miloslav Mejzlík v nové inscenaci ztvárňuje Jana Patočku: Je to krásná, zajímavá a těžká role

7. březen 2020

Ve Studiu Hrdinů můžete vidět novou inscenaci Kacířské eseje. Titulní roli filosofa Jana Patočky v ní hraje Miloslav Mejzlík, který přišel do pořadu Host Lenky Vahalové.

Představení Kacířské eseje se soustředí na poslední etapu života filozofa Jana Patočky, tedy období po sepsání Charty 77. „Je to krásná, zajímavá a těžká role. Už jenom osud Jana Patočky je velice zvláštní. Ta inscenace vznikla na základě scénického čtení, které jsme dělali o osudu Patočky, o Chartě 77,“ přibližuje herec Miloslav Mejzlík, který hlavní postavu ztvárňuje.

Moderátorka Lenka Vahalová s hercem Miloslavem Mejzlíkem

Zároveň přiznal, že Chartu 77 si přečetl až nedávno. „Jeden nejmenovaný historik řekl, že v době mého mládí, kdy charta probíhala, tak že si ji mohl každý přečíst. Já s tím nesouhlasím, protože v té době jsme byli tak mediálně masírovaný a kdo neměl blízko k nějakým chartistům, tak se k tomu textu ani nedostal,“ vzpomíná. Do ruky se mu v té době dostala i Anticharta, kterou měl podepsat. „Já v té době byl v divadle ve Zlíně a samozřejmě na nás zkoušeli, abychom podepsali Antichartu, ale my jsme se domluvili, že jim odpovíme, že si ji chceme nejdřív přečíst, abychom věděli, proti čemu podepisujeme. No, a protože nám to přečíst nedali, tak jsme to nepodepsali.“

22 let pořádá divadelní festival

Miloslav Mejzlík je prezidentem festivalu Divadelní Luhačovice, který se letos koná 16. srpna. „Tu radost si dělám už 22 let, protože už máme 22. ročník. Festival vznikl takovou úvahou, když jsem si před těma 22 lety řekl, že by Luhačovicím slušel divadelní festival.“ Herec prozradil také to, na co se můžeme těšit a co uvidíme. „Ta skladba festivalu je velice pestrá. Samozřejmě tam hrají pražská divadla, brněnské Divadlo Bolka Polívky, bratislavská scéna…,“ dodává.

Celý díl pořadu si poslechněte na audioportále mujRozhlas.

autoři: Lenka Vahalová , jp