Množství výjezdů se nám snížilo. Lidé se bojí, že by v nemocnici něco chytili, říká vedoucí lékař z pražské záchranky

Jak se liší den záchranářů proti dnům před koronavirovou krizí? A jaké jsou zásady při volání na linku 155? V pořadu K věci mluvil vedoucí lékař oblasti ze Záchranné služby hlavního města Prahy Ondřej Felix.

Den záchranářů se v době pandemie změnil. „Spíše se nám množství výjezdů snížilo. Lidé se bojí, že by v nemocnici něco chytili, proto si volají méně častěji než před tím,“ říká Ondřej Felix. Zároveň lidé v současné době volají i s psychickými problémy, které se s nimi záchranka snaží také vyřešit.

Záchranáři nyní nosí speciální celotělové protichemické obleky. „Každý tým má svoje obleky, my máme jednorázové. Není to úplně nejpříjemnější, ale musíme to vydržet. Samozřejmě v současném počasí je to pro nás náročnější, protože není prodyšný.“ Podle Ondřeje Felixe má pražská záchranka všech ochranných pomůcek dostatek. „Situaci jsme nepodcenili. Myslím, že jsme nejvíce vybaveni z celé republiky.“

Spousta občanů neví, kdy je správné si volat záchranku a kdy je to zbytečné. Podle Ondřeje Felixe se to ale takto jednoduše říct nedá. „Linka 155 je určena pro všechny, kteří se cítí v ohrožení zdraví. Ten pocit ohrožení je velice individuální a nedá se říct, kdy se volat má a kdy se volat nemá.“

Hrdinové nejsme, je to naše práce

Celý svět nyní děkuje zdravotníkům a všem, kteří jsou v první linii. „Velice si toho vážíme, že nás všichni podporují, že stojí při našem boku, posílají nám různé občerstvení a dary. Nicméně my hrdinové nejsme, je to naše práce, sami jsme si jí zvolili i se všemi riziky, které nám hrozí,“ dodává.

Celý díl si poslechněte na audioportále mujRohlas.

autoři: Štěpánka Duchková , jp
Spustit audio