Muzeum hlavního města Prahy letos slaví 135 let od svého založení

14. říjen 2016

Co zajímavého skrývají depozitáře muzea? A kdy se otevře nová expozice v Novomlýnské vodárenské věži? Prozradila ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová.

Muzeum hlavního města Prahy letos slaví 135 let od svého založení. Od 70. let se hlavní budova nachází na Florenci nedaleko Křižíkovy ulice, což má podle ředitelky muzea Zuzany Strnadové své výhody i nevýhody. Výhodou je podle ní dobré dopravní spojení u metra a autobusového nádraží, nevýhodou nepříliš pěkné prostředí, které se okolo muzea nachází: „Pevně věřím, že v souvislosti s revitalizací kolem Masarykova nádraží se tohle může hodně zlepšit,“ doufá Zuzana Strnadová.

Muzeum skrývá ve svých depozitářích přes milion exponátů. „V depozitářích je skryto mnoho úžasných věcí, dvě třetiny z nich tvoří archeologické sbírky. A v nich jsou neskutečné poklady, ale my na ně máme jen jeden sál v hlavní budově, takže děláme krátkodobé výstavy,“ vysvětluje ředitelka, „třeba nedávno byla výstava Hroby barbarů.“

Muzeum už od loňska rekonstruuje Novomlýnskou vodárenskou věž v centru Prahy, která byla řadu let v dezolátním stavu. Otevře se na konci dubna příštího roku. „Teď intenzivně běží oprava a zároveň se intenzivně připravuje i expozice. Opravu musíme dokončit do 30. dubna 2017.“

Nová vyhlídka na město bude ve výšce 35 metrů. Ve věži muzeum představí expozici mapující velké požáry v Praze. „V těsné blízkosti má základnu nově založený sbor dobrovolných hasičů Prahy 1. A téma vody s požáry souvisí. Expozice bude multimediální a návštěvníci si budou třeba moci virtuálně uhasit požár.

Spustit audio