Na jaře může začít plánovaná úprava Malostranského náměstí, Praha vybrala dodavatele stavebních prací

13. prosinec 2021

Už příští rok by měli dělníci začít s velkou úpravou Malostranského náměstí v Praze. Radní dnes schválili výběr firmy, která má z celého prostranství udělat místo, kde budou moct lidé trávit volný čas. Zrušené tak má být parkoviště a zúžené třeba i jízdní pruhy pro auta.

Město chce, aby se obnovila skutečná funkce náměstí a sloužilo především lidem. V horní části, kterou budou dělníci upravovat jako první, zmizí parkovací místa a naopak se rozšíří chodníky. Praha tak chce podpořit pohyb pěších a možnost trávit na náměstí volný čas. Přibydou lavičky, nové stromy a dokonce i nová kašna. S horní částí, tedy prostorem mezi Lichtenštejnským palácem a kostelem sv. Mikuláše, mají dělníci začít na jaře příštího roku.

„Tento projekt je výsledkem několikaleté snahy IPR, města a místních iniciativ zkultivovat zanedbané Malostranské náměstí. A jsem velice rád, že se nyní, po sedmi letech od architektonické soutěže, konečně blížíme k zahájení rekonstrukce. Zároveň doufám, že se obdobné projekty podaří v budoucnu prosadit rychleji, byť tomu v létě schválená podoba nového stavebního zákona prozatím nenasvědčuje,“ komentuje Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Archeologický průzkum a dopravní omezení

Ve zbytku náměstí jsou práce naplánované na rok 2023. Celý prostor sjednotí nová dlažba, stejná je už u tramvajové trati, tím chce město zachovat historickou podobu prostranství. Celkem vyjde rekonstrukce náměstí asi na 100 milionů korun, další peníze ale půjdou třeba i na nový archeologický průzkum, který je potřeba pro vybudování přípojek kanalizace, elektřiny a tak dále. Termín dokončení úprav Malostranského náměstí bude také záviset právě na tom, jak rychle se podaří průzkum zvládnout.

Zatím je v plánu, že by měly být práce hotové na přelomu roku 2023 a 2024. Do té doby se dají očekávat také dopravní omezení kolem Malostranského náměstí. Podle radních ale magistrát při plánování opatření spolupracuje s Prahou 1, aby řidiče úprava ovlivnila co možná nejméně. Přesnější informace o případných uzavírkách nebo objížďkách budou ale nejspíš k dispozici až začátkem příštího roku.

autoři: Kristýna Vašíčková , | zdroj: IPR Praha
Spustit audio